ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färgglatt ljus gör basilikan godare

Ola Jacobsen · 26 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Basilika kan luras att börja producera olja för frön. Det gör att den smakar bättre.

Basilika kan luras att börja producera olja för frön. Det gör att den smakar bättre.


klar

Artikellänk är kopierad

Sylvain Dubé, grundare av Heliospectra.
Sylvain Dubé, grundare av Heliospectra.Foto: Ola Jacobsen

Växter använder olika våglängder av ljus för olika syften, vid olika tider på dygnet. Rätt ljusfrekvenser på lamporna i växthuset kan spara massor av energi. Växter kan också luras att bli ännu godare.

– Bara genom att belysa växter med exakt rätt färg kan halva energikostnaden sparas. Genom att också mäta vilket ljus som växten absorberar kan ytterligare stora besparingar göras, säger Sylvain Dubé, växtfysiolog och grundare av företaget Heliospectra.

Heliospectra utvecklar nu ett system som mäter vad växterna återstrålar och stänger av de våglängder som växten inte absorberar. – Växter har olika lägen. Om de har fått mycket ljus på förmiddagen kanske de vilar vid lunch. Då är det onödigt att slösa ljus på dem eftersom de inte är mottagliga för det, säger Sylvain Dubé.

I ett växthus som använder 3 500 timmar artificiellt ljus per år står ljuset för hälften av energiförbrukningen och uppvärmningen hälften.

LED-lampor med rätt frekvens kan alltså minska den totala energiförbrukningen med 25 procent. Men noggrant inställt ljus kan inte bara spara mycket energi. Dessutom kan odlaren till exempel förbättra smaken eller få i gång blomning.

Den stora visionen är att sätta stopp för energi-slöseriet i de holländska växthusen.

Men redan i början av nästa år räknar företaget med att komma i gång med försök hos Santa Marias odlare i Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro