ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Farliga kemikalier i en fjärdedel av leksakerna

metro · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Tio förundersökningar är resultatet av Kemikalieinspektionens genomgång av leksaker.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Kemikalieinspektionen tidigare i år hittat förbjudna halter av miljö- och hälsofarliga ämnen i 53 av 211 undersökta leksaker har åklagare inlett förundersökning om brott i tio ärenden, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är illa att så många av de produkter som vi undersöker har brister, konstaterar Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen till SvD .

I ytterligare 14 ärenden väntas beslut inom kort. De misstänkta brotten rör miljöfarlig kemikaliehantering eller bristfällig miljöinformation. 

Vanligaste ämnena som upptäckts är mjukgörare, så kallade ftalater, i mjuka plastleksaker men även bly i elektriska leksaker. Även giftiga klorparafiner har upptäckts. Ofta är ämnena hormonstörande, vilket kan få verkningar senare i livet.

Rådet från kemikalieinspektionen är att satsa på dyrare leksaker för att undvika kemikalierna.

– Man ska försöka köpa kvalitetsleksaker, hellre färre och bättre än jättemycket billigt. Hos de stora kända märkena har vi inte hittat brister. Det är dyrt för företagarna att ha koll, så det får utslag på priset, säger Frida Ramström, till SvD.

– Det är väldigt svårt att undvika farliga leksaker, eftersom man inte ser kemikalierna. Men undvik mjuk plast som luktar starkt, fortsätter hon. 

I julhandeln väntas svenskarna köpa leksaker för cirka 872 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro