ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Farligast att åka mc i Stockholms län

Andreas Jelvefors · 3 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MC-åkning är farligast i Stockholms län och i Norrlandslänen. Säkrast är mc-åkningen i Östergötland, enligten landsomfattande jämförelse som Metro gjort. Tidningen har jämfört länsstatistik över döda och svårt skadade i mc-olyckor under 2001–2005 och satt detta i relation till antalet motorcyklar som varit i trafik per län.

TRE GÅNGER SÅ STOR RISK Risken att råka ut för en allvarlig mc-olycka visar sig då vara tre gånger så stor i Stockholms län som i Östergötland. Jörgen Persson, projektledare på Vägverket med inriktning på trafiksäkerhet, anser att det kan finnas flera förklaringar till de regionala skillnaderna i olycksfrekvens. – Ska man spekulera så kan det vara vanligare med extrema sporthojar i vissa län än. Sådana inspirerar till höga hastigheter och är vanligt förekommande vid svåra olyckor. Däremot förekommer sällan glidarhojar i dödsolyckor, säger Persson.

MÄN STÖRSTA RISKGRUPPEN Färdiga analyser över regionala skillnader saknas på Vägverket när det gäller allvarliga mc-olyckor. Klart är att två tredjedelar av dödsolyckorna inträffar utanför tättbebyggda områden. Hälften är singelolyckor och den största riskgruppen är män mellan 20 och 29 år. Ny statistik visar att det är dubbelt så vanligt att mc-elever kuggas i Stockholms län jämfört med elever i Västernorrland eller Västerbotten. Att man i vissa län skulle slippa igenom förarprovet för lätt och att detta skulle kunna ha en påverkan på olyckorna tror ingen på Vägverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro