ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre behöriga lärare i landets särskilt utsatta områden

Annica Ögren · 4 Sep 2018
Uppdaterad 4 Sep 2018

Foto: Getty Images


Bara drygt hälften av lärarna på skolor i landets 23 särskilt utsatta områden, är behöriga. "Det är ju svårt att rekrytera lärare i dag eftersom det brist", säger rektorn Lena Bergström.

klar

Artikellänk är kopierad

Rikssnittet för antalet behöriga lärare i landets alla skolor ligger på 71 procent. Men på skolor i områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta, är endast drygt hälften av lärarna behöriga. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.

Enligt rektorn Lena Bergström på Hammerstaskolan i Norsborg, Stockholm, är en anledning att det är svårt att hitta behörig personal.

– Det är ju svårt att rekrytera lärare i dag eftersom det brist. Och om du som lärare söker ett antal jobb och så kan du välja att jobba på Lidingö eller Norsborg för samma lön så kommer de allra flesta välja Lidingö, säger Lena Bergström.

Endast 56 procent

Undersökning bygger på siffror från Skolverket och visar att endast 56 procent av lärarna på skolorna i de 23 områdena är behöriga.

Enligt polisen kännetecknas särskilt utsatta områden av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. I dessa områden finns en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen. Detta försvårar för polisen att fullgöra sitt uppdrag i områdena.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro