ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre blir av med körkortet i Göteborg

Filip Lindälv · 10 Sep 2012
Uppdaterad 10 Sep 2012
Färre får körkortet indraget.

Färre får körkortet indraget. Foto: Christina Blom


Allt färre göteborgare blir av med körkortet. Risk att polisen missar de riktiga fartdårarna. Resurserna måste läggas på dem som bara kör lite för fort.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste åren har antalet göteborgare som blivit av med körkortet minskat markant sedan toppåret 2008 då 1 205 personer fick det indraget. Även i år ser det ut att bli en minskning. Hittills i år har bara 562 personer blivit av med körkortet.

Men anledningen är troligtvis inte färre fartdårar. I stället är trafikpoliserna fullt upptagna med att skriva böter till bilförare som bara kör lite för fort.

– För fyra fem år sedan fick vi nya direktiv från Rikspolisstyrelsen att vi skulle börja rapportera även lägre hastigheter, säger trafikpolischefen i Göteborg Lennart Hjelm. 

Nu har trafikpolisen en skyldighet att rapportera fortkörningar från sex kilometer i timmen för fort. Med de här direktiven menar han att det blir en logisk följd att de tar färre av dem som kör mycket för fort. 

– Om vi har stannat någon som kört i 60 på en 50-väg, kanske vi missar någon som kör förbi i över 80, säger Lennart Hjelm.

Orsaken bakom de nya direktiven har varit att man vill sänka snitthastigheten på vägarna av både miljö- och samhällsekonomiska skäl.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Lindälv
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro