ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre brott i Göteborg än i övriga storstäder

Fredrik Beckman · 4 Nov 2011
Uppdaterad 4 Nov 2011

Foto: ADAM IHSE /SCANPIX/ ARKIVBILD


Skottlossning, misshandel och rån till trots – mindre kriminalitet i Göteborg än i Stockholm och Malmö. Det kan upplevas som mer här”

klar

Artikellänk är kopierad

Det begås betydligt färre brott i Göteborg än de andra storstäderna, Stockholm och Malmö. Metro har jämfört en rad olika brott som begicks förra året, och räknat om antalet, så det blir jämförbart med de olika städernas folkmängd. Inte i något fall toppar Göteborg statistiken: inte när det gäller vapenbrott, inte när det gäller misshandel. – Många av de misshandelsbrott som sker är kopplat till nöjeslivet. Malmö har nog ungefär lika mycket nöjesliv som vi har här, trots att man är färre invånare. Många människor samlas på en begränsad yta och är berusade. Då får man den här problematiken, säger Thomas Petersson, analytiker på polisen i Västra Götaland. Att det sker fler brott i Stockholm, även per invånare, beror enligt Petersson på att det är en större storstad. Medan den relativt större mängden brott i Malmö beror på Malmös närhet till kontinenten. Ändå upplever många att det begås många brott i Göteborg, med allt från gängkriminalitet till misshandel och rån kring Avenyn på helgerna. – Våra misshandelsbrott är koncentrerade på en liten yta, säger Thomas Petersson. – Går du på Avenyn upplever du att det är stökigt, men det räcker att du går till Södra vägen så är det inte en människa där. Det gör att många upplever det värre än vad det är, säger Thomas Petersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro