ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre brottslingar får medborgarskap

Andreas Jelvefors · 3 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MEDBORGARSKAP. Aldrig tidigare har så många invandrare fått avslag på svenskt medborgarskap på grund av att de begått brott eller för att de inte reglerat sina skulder i Sverige. Av 3 422 personer som fram till september fick avslag på sina medborgarskapsansökningar var brottslighet och skulder orsaken i 1 418 fall. Avslagsskälet ”vandel”, som Migrationsverket kallar det, motsvarar nu 41 procent av alla avslag.– Tidigare har ”oklar identitet” varit det vanligaste skälet till att vi inte beviljat medborgarskap. Men nu har det svängt. Men jag tror inte att det beror på att fler brottslingar söker asyl, säger Bo Lundberg, expert på medborgarskap vid Migrationsverket.

I stället antas den främsta anledningen till ökningen bero på den förändring som genomfördes 1 maj 2005 som innebär att Migrationsverket genom direkthandläggning av medborgarskapsansökningarna tar mindre hänsyn till personer som behöver extra tid på sig för att uppfylla kraven på att få bli medborgare.– Om det exempelvis bara är ett par månader kvar till att karenstiden löper ut för en som tidigare varit dömd för brott, så väntar vi inte ut det. Vi fattar beslut direkt vilket i högre utsträckning drabbar dem som begått brott eller har en skuld som de inte reglerat. Tidigare har vi tagit större hänsyn och väntat in de som inom kort tid skulle kunna uppfylla kriterierna för medborgarskap, säger Bo Lundberg.

I och med att Migrationsverkets handläggningstider tidigare varit orimligt långa har många skickat in ansökningar om medborgarskap långt innan de uppfyllt alla krav.– Det gäller alltså att i högre grad söka när man uppfyller förutsättningarna, säger Bo Lundberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro