ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre flickor överviktiga

Lina Färm · 19 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Men pojkarna i fjärde klass fortsätter att öka i vikt

klar

Artikellänk är kopierad

TENDENS. För första gången sedan 1984 minskar andelen feta och överviktiga flickor. De jämnåriga pojkarna ligger däremot kvar på samma höga nivå som för fem år sedan, med en viss tendens till en fortsatt ökning. – En teori är att tjejerna varit mer mottagliga för den allmänna överviktsdebatten och att det är därför vi ser en minskning hos flickorna, säger näringsfysiologen Agneta Sjöberg vid Sahlgrenska akademin.

Jämfört med 1984 är dubbelt så många fjärdeklassare överviktiga och mellan tre och fyra gånger så många barn feta. Anledningarna är dels ändrade matvanor , dels att barn i dag rör sig mindre än tioåringarna som växte upp i mitten av 80-talet. Tillsammans med skolhälsovården i Göteborg har Sahlgrenska akademin undersökt längd och vikt på sammanlagt 13 000 tioåringar under åren 1984, 2000 och 2004. Ytterligare en studie av barnfetma i Stockholm visar liknande resultat.

Agneta Sjöberg tycker att studierna av barnens vikt säger mycket om samhällsutvecklingen, men att det behövs mer forskning för att   kunna säga att minskningen av andelen feta och överviktiga är mer än tillfällig. – Men vi kan vara på rätt väg. Det pågår många olika åtgärder i samhället och i skolan. Den offentliga debatten i samhället spelar också roll, säger Agneta Sjöberg. Hon betonar dock att 80 procent av skolbarnen i dag är normalviktiga.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro