ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre på visningarna: Nu är det köpläge

Anders Göransson · 8 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Mathias Widmark och Lisa Westerberg spanar in en 2,5:a vid S:t Eriksgatan. 

Mathias Widmark och Lisa Westerberg spanar in en 2,5:a vid S:t Eriksgatan.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Det är färre människor på visningarna och köparna har ingen brådska. Bostadsmarknaden har blivit trögare. Just nu finns det ett stort utbud av lägenheter på Stockholms bostadsmarknad och köparna är inte lika köpsugna längre. – Många vill sälja innan årsskiftet, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet. – Det är köpläge nu, säger mäklaren Lars Henning. Köparna har mycket att välja på. Utbudet av bostadsrätter är stort. I vissa delar av Stockholm handlar det om dubbelt så många objekt som normalt, berättar en mäklare på en av Stockholms största mäklarfirmor för Metro.  – För ett år sedan valde man att köpa först och sälja sedan. I dag gör många tvärtom. Börjar du köpa har du bråttom att sälja men om fler säljer först och köper sedan blir det en tröghet på marknaden, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.  Mäklaren Lars Henning känner av trögheten. – Det tar längre tid jämfört med i våras att sälja, det är helt klart. Och fler lägenheter läggs ut på fast pris. Har säljarna för höga förväntningar på hur mycket de kan få för sina lägenheter?Lars Henning: – Det finns alltid en förväntan och det är vi mäklare en del av. Vi vill inte att säljaren ska bli missnöjd, då är det bättre att vänta och visa lägenheten igen. Claudia Wörmann: – Ja, det tror jag. Det är väldigt lätt att säljare på nedre botten sneglar på priserna högre upp i fastigheten.

”Man kan säkert göra ett klipp”

Mathias Widmark och hans flickvän Lisa Westerberg letar en lägenhet att flytta ihop i, och de känner igen sig i bilden av att det inte är så mycket folk på visningarna. – Det är väldigt många objekt ute, och inte så många på visningarna som för några år sedan. Har man tur kan man säkert göra ett hyfsat klipp, säger Mathias.Han upplever att köparna är mer försiktiga i dag på grund av osäkerheten på marknaden och stigande räntor. Själv tänker han göra en noggrann kalkyl innan det blir affär.– Vi tänker se till att vi klarar oss även om räntan skulle gå upp till 6–6,5 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro