ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre personer lagförs för våldtäkter

Josefin Svenberg · 21 Feb 2014
Uppdaterad 22 Feb 2014

Samtidigt som antalet våldtäktsanmälningar har ökat de senaste sju åren, har personerna som lagförts för våldtäkt blivit färre. Utredare på Brå: Kan inte dra några slutsatser av det.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet våldtäktsanmälningar har ökat från 3 787 stycken år 2005 till 6 324 stycken för år 2012, även om ökningen tycks stannat av något efter 2011. Under samma period har dock antalet personer som lagförts för våldtäkt minskat, från 219 till 171 stycken. 

Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådet, Brå, som dock inte vill dra några slutsatser av trenden.

LÄS ÄVEN: MP vill att alla domare går utbildning om sexualbrott

– Det är så pass kort period att vi inte vill tolka det i termer av mekanismer. Tittar man på de senaste tre-fyra åren har både antalet anmälningar och antalet lagförda personer minskat något, och även om man inte kan jämföra de exakta siffrorna med varandra för enskilda år så kan man ändå se att trenden är densamma, säger Klara Hradilova-Selin som är utredare på Brå.

Anledningen till att siffrorna inte kan ställas mot varandra för enskilda år är att en person kan anmälas för flera fall av våldtäkter, och varje våldtäkt räknas då som en anmälan. I gruppvåldtäktsfall blir det tvärtom – då är det en anmälan men flera personer som eventuellt lagförs.

Att ökningen av antalet våldtäktsanmälningar stannat av de senaste åren har Brå inte heller någon förklaring till.

– Vi är lite förvånade över det. Men det är så stort mörkertal när det gäller den här typen av brott, så det är fortfarande högt upp till taket, om man säger så. Man kan tänka sig att ökningen av antalet anmälningar kommer att fortsätta om man tittar några år framåt, säger Klara Hradilova-Selin.

#NEJÄRNEJ – LÄS ÄVEN:

• Stora skillnader i hur många våldtäktsanmälningar som går till åtal

• Våldtäktsdömd frias efter bistfällig utredning: ”Aldrig sett så skarp kritik”

• Regeringsutskott föreslår våldtäktsutredning

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro