ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre trafikbrott när bara laglydiga bilister får grönt

Johan Mårtensson · 28 Feb 2013
Uppdaterad 28 Feb 2013
Färre trafikbrott när bara laglydiga får grönt John Ericssons väg/Cronquists gata är den senaste korsningen som fått hastighetsstyrda trafikljus i Malmö.

Färre trafikbrott när bara laglydiga får grönt John Ericssons väg/Cronquists gata är den senaste korsningen som fått hastighetsstyrda trafikljus i Malmö. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Allt färre åker fast för fortkörning i Malmö. De hastighetsstyrda trafikljusen försvårar för fartsyndarna och får fler att lätta på gasen, enligt polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Genom radardetektorer på trafikljusen kommer man fram fortare – om man kör långsammare. – Vi ser att funktionen fungerar bra. De som kör för fort får inte grönt utan måste stanna vid stopplinjen, säger Lennart Fagerström på gatukontoret vid Malmö stad.

Under 2012 registrerades 2 859 fortkörningar inne i Malmö, vilket är en minskning med 35 procent på tre år. Poliskontrollerna har inte förändrats nämnvärt, utan i stället är de hastighetsstyrda trafikljusen en viktig förklaring till att färre bilister åker fast, menar Ola Stockelius, förundersökningsledare på Malmöpolisens trafikenhet. – Detta är en jättestor faktor, säger han.

De första radardetektorerna installerades 2010 och i dag finns detektorer i 25 korsningar i staden. Det närmaste året kommer ytterligare cirka 15 trafikljus att programmeras om så att endast laglydiga bilister får grönt ljus. Meningen är att man ska få grönt hela vägen, förutsatt att det inte kommer några bilar på korsande gator. Radardetektorerna fungerar därför bäst i lågtrafik. 

– Man ska kunna köra på den gröna vågen om man håller hastighetsgränsen. Det är bra även i miljöhänseende. Start och stopp vid rödljus innebär ju att bilen spottar ut mer avgaser, säger Ola Stockelius.

Enligt honom kan det finnas fler orsaker till att fortkörningen minskat i Malmö. – Att området för 40-gräns har utökats kan ha en viss inverkan, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro