ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre tror på stigande bostadspriser

Stockholm TT · 9 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Av de drygt 1 000 hushåll som tillfrågats i oktober tror 47 procent på stigande priser, jämfört med 53 procent föregående månad, enligt SEB:s boprisindikator. Det är första gången färre än hälften tror på prisuppgång sedan SEB för tre och ett halvt år sedan började fråga svenska hushåll vad de tror om bostadspriserna framöver.

På fallande priser tror 27 procent, vilket är en uppgång med 2 procentenheter sedan förra månaden. -Högre räntor och en lång period med kraftigt stigande bostadspriser ligger sannolikt bakom att allt fler hushåll blivit skeptiska till prisutvecklingen framåt, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström. Fastighetsskatt Synen på prisutvecklingen på bostäder har förändrats dramatiskt det senaste året. Förra hösten trodde 73 procent på fortsatt prisuppgång och bara 10 procent på fallande priser.

Inte heller spådomar om en dramatisk prisuppgång till följd av den borgerliga alliansens löften om slopad fastighetsskatt har ändrat hushållen inställning till prisutvecklingen. -Jag tror att det än så länge är en för abstrakt fråga. De som funderat på saken vill förmodligen också först se hur borttagandet av skatten ska finansieras, säger Nyström. Rörlig ränta Samtidigt konstaterar SEB att färre hushåll tänker binda räntorna. Av de hushåll som har hela eller delar av sina bolån till rörlig ränta svarar bara 8 procent att det tänker binda sina räntor framöver. Det är tre procentenheter färre än förra månaden. -Vissa hushåll har numera som långsiktig strategi att ha allt rörligt och räknar, på goda grunder, med att det oftast blir billigast i längden, konstaterar Nyström. SEB:s Boprisindikator visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i oktobermätningen på 20, vilket är en nedgång med hela sju enheter sedan föregående månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro