ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färre unga provar droger

Veronica Lundström · 15 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Det är inte speciellt svårt att få tag på alkohol. Det finns ett nummer man ringer så kommer en kille i en röd skåpbil med importsprit, säger Tobias Fryklund (till vänster), 16, Södermalm. Här med kompisarna Jens Kjällander, 16, och Raymond Bekierdjerf, 16.

– Det är inte speciellt svårt att få tag på alkohol. Det finns ett nummer man ringer så kommer en kille i en röd skåpbil med importsprit, säger Tobias Fryklund (till vänster), 16, Södermalm. Här med kompisarna Jens Kjällander, 16, och Raymond Bekierdjerf, 16. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomar i Sverige dricker och knarkar mindre. Den ökade droganvändningen på 1990- och i början av 2000-talet ser nu ut att minska.

Det visar en preliminär rapport från den senaste undersökningen som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjort.   – Nu gäller det att inte släppa fokus. Vi måste jobba vidare med kommande generationer, säger regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries.

BÄTTRE FÖREBYGGANDE INSATSER Orsakerna tros bland annat vara bättre insatser när det gäller att förhindra användandet av droger och att föräldrar har bättre koll på sina barn, visar rapporten som CAN pressenterade på gårdagens presskonferens. Även ett ökat hälsomedvetande och att unga tillbringar mer tid vid datorn kan vara orsaker till minskningen. Också möjligheten att prova narkotika har minskat både bland elever i årskurs 9 och bland mönstrande 18-åriga män.

RÄTT HÅLL Före år 2000 pekade alla kurvor åt fel håll. Men nu verkar de gå något så när åt rätt håll, säger Björn Fries. – Vi ser indikationer på att den totala narkotikakonsumtionen går ner i hela landet, även det tunga missbruket.

klar

Artikellänk är kopierad

Veronica Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro