ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färsk forskning: Din deppighet är smittsam

Anneli Sandberg · 25 Apr 2013
Uppdaterad 25 Apr 2013

Bjud på ett leende. Färsk forskning visar nämligen att såväl positivt som negativt beteende smittar av sig. Självklart blir man påverkad”, säger psykologen Kerstin Jeding.

klar

Artikellänk är kopierad

En negativ sinnesstämning kan smitta av sig på din arbetsgrupp. Det visar ny forskning som publiceras i  den amerikanska tidningen Time.
En negativ sinnesstämning kan smitta av sig på din arbetsgrupp. Det visar ny forskning som publiceras i  den amerikanska tidningen Time.Foto: Urban Brådhe

I studien som publiceras i den amerikanska tidningen Time har man följt en grupp studenter och det visade sig att om en person som man lever nära, till exempel en rumskamrat, har ett negativt tankesätt så sprider sig det ”beteendet” till den andra.

– Smittan är inte som en bacill i luften men självklart blir man påverkad av andra personers sätt att hantera sina negativa upplevelser, säger Kerstin Jeding, psykolog på Stressmottagningen.

Studiens huvudförfattare Gerald Haeffel, docent i klinisk psykologi vid Notre Dame University, säger till Time att det främst är de som är i riskzonen för depressioner som är känsligast.

– Tankesätt är en viktig faktor för de som är i riskzonen för depressioner. Hur man tänker kring livet, stress och negativa stämningar.

Och talesättet bjud på ett leende – det smittar, visar sig stämma. De som bodde med en person som hade ett mer positivt synsätt än de själva blev mindre negativa. 

– Vi vet från forskning att personer som inte undviker sina egna jobbiga tankar ofta mår bättre än andra som i stället försöker undvika sina egna negativa upplevelser. Kanske är det något sådant som de som upplevdes ha ett positivare synsätt förmedlade, säger Kerstin Jeding.

– Vi har väl alla mött en kassörska eller en busschaufför som är glad och att det förändrar stämningsläget, så det är klart att det finns en sanning i det, säger psykologen Kerstin Jeding som också tycker det är viktigt att lyfta fram att vi bara har ansvar för vårt eget mående. Och det är alltså inte tankarna i sig som ger dåligt mående utan hur vi hanterar dem. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro