ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färsk svensk fisk en vecka gammal

Anders Göransson · 21 Nov 2012
Uppdaterad 21 Nov 2012

Nyfångad gös och abborre från Mälaren tar i dag ofta omvägen via Göteborg. Upp till en vecka tar det innan den hamnar i Stockholms fiskdiskar. Men nu ska vägen till stockholmarnas magar kortas.

klar

Artikellänk är kopierad

Färsk svensk fisk en vecka gammal
Färsk svensk fisk en vecka gammal

Att få tag i riktigt färsk, lokalt fångad fisk i Stockholm är mycket svårt i dag – om man inte drar upp den själv.

Länsstyrelsens kartläggning visar att det inom en 25-milsradie från Stockholm finns ett 80-tal fiskare som skulle kunna leverera 800 ton färsk fisk om året till huvudstaden. Problemet är att fisken inte tar raka vägen.

Den fisk som dras upp i framför allt Mälaren och Hjälmaren tar till exempel ofta vägen via fiskauktionen i Göteborg.

– Det kan ta uppemot en vecka innan den når konsumenter i Stockholm. Så länge man har en obruten kylkedja blir det ingen jättestor kvalitetsförsämring på fisken, men riktigt färsk är den ju inte, säger länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.

Samtidigt är det småskaliga kustfisket på väg att dö ut. Fångsterna är små och det saknas smidiga sätt att nå kunderna i stan. Därför vänder sig fiskarna oftast till närmarknaden, vänner och bekanta, kunder och turister i hemmahamnen.

Men så borde det inte behöva vara, menar Länsstyrelsen, som tycker att en lokal fiskmarknad bör skapas. Platsen är inte specificerad.

– Den bästa placeringen vore en plats precis utanför stan, som är lättillgänglig både för fisktransporterna och konsumenterna, säger Henrik C Andersson.

Syftet med projektet, kallat Stockholms fiskmarknad, är inte att öka fisket, utan att göra det som dras upp tillgängligt för stockholmarna, att skapa ett mer hållbart fiske och att ge yrkesfiskarna bättre ekonomiska villkor utan onödiga mellanhänder.

fotnot: För att skapa uppmärksamhet kring projektet kommer yrkesfiskare från skärgården, Mälaren och Hjälmaren i dag att sälja färsk, lokalt fångad fisk till grossistpriser – vilket är knappt hälften mot det normala konsumentpriset. Det sker på Stureplan och Nytorget mellan klockan 15 och 17.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro