ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Färskpotatis inte alltid färsk – så vet du om den är dålig

Emma Kirkhoff · 17 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015
Det händer att en vecka gammal färskpotatis dukas fram till midsommar.

Det händer att en vecka gammal färskpotatis dukas fram till midsommar.


Den ska ligga i butiken dagen efter skörd, och säljas max två, tre dagar gammal. Men det händer att en vecka gammal färskpotatis dukas fram på svenskarnas midsommarbord. Den är inte färsk och ska inte säljas”, säger Lars Elofsson på Svensk potatis.

klar

Artikellänk är kopierad

Nypotatis, som den kallas i södra delar av landet, skördas efter bara ett par ett par månader i jorden. Till skillnad från andra potatissorter har den inte hunnit mogna och bilda ett tjockt skal, i stället har den ett tunt, flagnande skal som är lätt att gnugga eller tvätta bort. 

När vi köper färskpotatis i butik ska den vara så gott som dagsfärsk. Om allt går som det ska skördas den ena dagen och säljs i butik morgonen efter. 

LÄS MER
Blir det några gubbar? Så är läget för våra svenska favoriter just nu

Men det händer att den är betydligt äldre än så och tyvärr finns det inga regler för hur gammal färskpotatisen får vara för att få säljas som just färsk potatis, menar Svensk potatis, en oberoende branschorganisation som arbetar för att främja potatiskonsumtionen i landet.

– Tyvärr blir det missar vilket gör att potatisen mellanlagras. Men den ska vara datummärkt i butiker och den ska inte behöva vara mer än max två, tre dagar gammal, säger Lars Elofsson, informationsansvarig vid Svensk potatis. 

I bland dukar så mycket som en vecka gammal potatis fram på svenskarnas midsommar- och middagsbord, enligt Svensk potatis egna undersökningar.

– Då är potatisen inte färsk längre och då tycker jag inte att den ska säljas. Det är inte det normala, men det förekommer och det beror på att butikerna vill försäkra sig om att de har tillräckligt med färskpotatis och då beställer för mycket, säger Lars Elofsson. 

Är potatisen tvättad och förvaras i ordentliga kyllager kan den stå sig i flera veckor. Men förvaras den olämpligt blir den dålig efter två, tre dagar. 

– Då fastnar jorden på den och man får nästan skala den, eftersom den börjar återbilda skal. Är potatisen dålig kan den lätt ta lite smak av jorden, och smaken blir då inte alls som ny färskpotatis.

LÄS MER: Varning för potatisbrist till midsommar

I morse kom rapporter om att det är brist på potatis till midsommar, men så ska det inte behöva vara.

– Det är inte svårt att få fram tillräckligt med potatis. Planerar butikerna väl har man fin färskpotatis hela sommaren, även under midsommar, säger Lars Elofsson, som vill slå ett slag för ökad potatiskonsumtion i Sverige. 

– Potatis är nyttigt och innehåller inte mycket stärkelse per portion. Däremot innehåller den mycket vitaminer och mineraler. En portion potatis ger dig halva dagens c-vitaminbehov. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro