ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fastfrusen katt blev hittegods

Metro.se · 19 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Katten på bilden är inte Izor.
Katten på bilden är inte Izor.

UPPHITTAD. När polisen i Falun hittade katten Izor var han fastfrusen i marken. Någon hade hällt vatten över honom och i minusgraderna hade han frusit fast i marken i bostadsområdet Galgberget, skriver Dalarnas Tidningars nätupplaga.

– Katter som springer runt och slåss med varandra är ett stort problem i området och någon hade väl tröttnat och kastat en hink vatten på honom, säger Anna Sörlin, djurskyddsinispektör på Faluns kommun.

Det som är speciellt med hittekatter i Falun är att de ofta räknas som hittegods, precis som en upphittad cykel eller plånbok. Anledningen är att det är enklare.

– Det är både billigare och mindre byråkrati om man omhändertar katterna enligt hittegodslagen i stället för djurskyddslagen, säger Anna Sörlin.

Hur länge katten hålls i förvar beror precis som med annat hittegods på hur mycket värdet sätts till. En vanlig bondkatt anses inte ha något större värde och kan därför bara hållas någon vecka innan den måste hitta en ny ägare eller avlivas.

– Principen är att polisen ska få tillbaka de pengar som katten har kostat, säger Anna Sörlin.

Kostnaden för polisen att hålla en katt är runt en hundralapp om dagen, så den kan därför komma att kosta någon tusenlapp för sina nya ägare.

Till den som tröttnat på högljudda katter kan Anna Sörlin hälsa att man inte ska hälla vatten över dem om det är minusgrader.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro