ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fastighetsmäklare varnas allt oftare

John Lindblom · 22 Maj 2009
Uppdaterad 21 Feb 2017
Anna-Lena Järvstrand är myndighetschef hos fastighetsmäklarnämnden, som varnade rekordmånga fastighetsmäklare förra året ­– men få blir av med sin mäklarlegitimation.

Anna-Lena Järvstrand är myndighetschef hos fastighetsmäklarnämnden, som varnade rekordmånga fastighetsmäklare förra året ­– men få blir av med sin mäklarlegitimation. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Förra året varnades rekordmånga fastighetsmäklare, 70 stycken, av fastighetsmäklarnämnden. Det innebär en fördubbling på fem år.

Skatteverkets specialgranskningar samt allt fler sålda objekt på marknaden har renderat i en rejäl ökning av anmälningar och varningar mot fastighetsmäklare de senaste åren.

2008 varnades 70 stycken, vilket innebär en fördubbling sedan 2004.

Bland alla legitimerade mäklare i landet har nu 333 personer tidigare varnats. Det innebär också att var 18:e tjänstgörande mäklare bär på minst en varning.

65 av de 333 fastighetsförmedlarna har dessutom dragit på sig fler än en varning men får ändå fortsätta sälja hus.

Vilseledande kundinformation och regelvidriga budgivningar är två vanliga skäl för varning. Nästan lika vanligt förekommande skäl är uppdagade skattebrott eller annan ekonomisk oredlighet.Är man verkligen lämplig att fortsätta förmedla bostäder om man exempelvis dömts i domstol för att ha mörkat provisioner i deklarationen?– Man kan verkligen ifrågasätta det. Samtidigt tar man deras yrke helt ifrån dem, kommenterar Skatteverket Stockholms kontorschef Margaretha Björnmyren, som inledde granskning av mäklarprojektet 2003.

… men få legitimationer dras in

Mäklare som dömts för skattebrott i domstol får behålla sin tjänstelegitimation och titel.Mäklarbrott.

Av samtliga åtgärdsärenden i fastighetsmäklarnämnden sedan 2007 har inte en enda mäklare mist sin registrering enbart för skattefusk.

Trots att provisionsintäkter för miljonbelopp dolts i deklarationen har mäklarna klarat sig undan med varning.

– Ett kammarrättsbeslut 2005 slog fast att en enda skattebrottsdom inte är skäl nog för återkallelse om personen skött sig bra i övrigt. Det har sedan påverkat nämndens sätt att bedöma, säger Anna-Lena Järvstrand, myndighetschef hos fastighetsmäklarnämnden.

Sedan 2007 till och med april i år har fastighetsmäklarnämnden endast återkallat tio mäklarlegitimationer. Resterande 137 ärenden som lett till bestraffning, har renderat i varningför främst skattebrott, felaktig budgivning, eller annan vilseledande kundinformation.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro