ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fästingar med blödarvirus funna i Europa

Filip Joelsson · 2 Jun 2018
Uppdaterad 2 Jun 2018
Forskare har för första gången upptäckt att fåglar som mellanlandat i Turkiet och Grekland på väg hem från Afrika burit på fästingar med blödarfebervirus.

Forskare har för första gången upptäckt att fåglar som mellanlandat i Turkiet och Grekland på väg hem från Afrika burit på fästingar med blödarfebervirus. Foto: Pixabay


Forskare har för första gången upptäckt att fåglar som mellanlandat i Turkiet och Grekland på väg hem från Afrika burit på fästingar med blödarfebervirus.

klar

Artikellänk är kopierad

Upptäckten har gjorts av forskare på Uppsala universitet, som publicerat sin studie i amerikanska smittsskyddsinstitutets tidskrift Emerging Infectious Diseases, skriver UNT.

– Fyndet visar att det finns risk för spridning av blödarfeberviruset till nya geografiska områden, säger doktoranden Tove Hoffman vid Institutionen för medicinska vetenskaper och Zoonoscentrum vid Uppsala universitet, till tidningen.

Upptäckten gjordes när virusarvsmassa hos fästingar på fåglar undersöktes vid ett flertal fågelstationer runt medelhavet. Forskarna påträffade arvsmassa från viruset alkhumra. Alkhumra upptäcktes på 90-taet hos patienter med blöderfeber i Saudiarabien, men viruset har aldrig påträffats i Europa.

Än så länge finns inga fall i Europa där någon fått blödarfeber av alkhumraviruset, men forskarna menar att det finns en risk att flyttfåglarna kan sprida viruset till djur och människor.

Enligt UNT menar forskarna att risken för att viruset sprids till Sverige är näst intill obefintligt, då hyalomma-fästingen, som är den sort som bär på viruset, inte överlever vintern på våra breddgrader.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro