ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fästingbett kan ge dig köttallergi

Alva Forsberg Fierro · 21 Jun 2015
Uppdaterad 21 Jun 2015
I nuläget har man upptäckt 200 fall av köttallergi i Sverige.

I nuläget har man upptäckt 200 fall av köttallergi i Sverige. Foto: TT/ Montage


Fästingbett kan leda till köttallergi, det visade forskare redan för sex år sedan. Sedan dess har fallen ökat tiofaldigt i Sverige och fler kan vara drabbade – utan att det vet om det.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är sedan länge känt att fästingar kan föra vidare olika sjukdomar men nu befaras de även ge upphov till köttallergi, rapporterar SVT.

Orsaken är kolhydraten alpha-gal som finns i fästingarnas mag- och tarmkanal. Den som får in alpha-gal via huden vid ett fästingbett kan utveckla allergiantikroppar mot sockermolekylen. Detta kan i sin tur leda till att man blir allergisk mot rött kött från gris, nötkreatur, lamm och vilt eftersom det innehåller alpha-gal.

– Det var forskare i Australien och USA som först upptäckte att det fanns ett misstänkt samband mellan köttallergi och fästingar. Några år senare kunde vi visa att alpha-gal finns i fästingarnas mag- och tarmkanal och att svenskar också är drabbade, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom upptäckten.

►LÄS MER: Här är sjukdomarna som kan sabba semestern

Kollegan och allergispecialisten Maria Starkhammar har träffat många patienter med köttallergi. De flesta som drabbas får kliande nässelutslag, magsmärtor, illamående och diarré. En mer allvarlig reaktion som drabbar hälften är blodtrycksfall, svimning och/ eller andningsbesvär.

– Det svåra är att de flesta patienter inte reagerar varje gång de äter kött och att reaktionerna ofta kommer ungefär två till sju timmar efter köttintaget. Det här gör att varken doktor eller patient ser kopplingen till köttet, säger Maria Starkhammar till SVT.

I nuläget har man upptäckt 200 fall av köttallergi i Sverige och antalet har ökat tiofaldigt de senaste sex åren.

– Men exakt hur många som har köttallergi vet vi inte säkert. Vi tror att det finns ett mörkertal, att fler är drabbade utan att veta om det, säger Maria Starkhammar.

►LÄS MER: Så rött kan du äta itt kött – utan att det är farligt

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro