ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fästingen är här

Anders Göransson · 7 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Linn Ljungqvist, 17, får TBE-vaccin av sjuksköterskan Carina Rylander på Cityakuten. – Vi har ett lantställe i Strängnäs, och där är det gott om fästingar. Jag får dem hela tiden, men hittills har jag lyckats ta bort dem i tid, säger Linn.

Linn Ljungqvist, 17, får TBE-vaccin av sjuksköterskan Carina Rylander på Cityakuten. – Vi har ett lantställe i Strängnäs, och där är det gott om fästingar. Jag får dem hela tiden, men hittills har jag lyckats ta bort dem i tid, säger Linn. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Fästingen är här igen. Den otäcka lilla blodsugaren och sjukdomsspridaren har gynnats av den milda vintern – och nu är det hög tid att vaccinera sig.– Vi har haft en ganska mild vinter, och det betyder säkert att ganska många fästingar överlevt sedan förra året, säger Sirkka Vene, medi­cinsk biolog vid Smittskyddsinstitutet.Av fästingsjukdomarna i Sverige är det bara TBE  man vaccinerar emot. Det sker frivilligt, men i takt med att sjukdomen sprider sig väljer allt fler att ta sprutorna. – Förra året var ett ­rekord­år, och vi har ökat tillgången i år. Men det har i alla fall tagit slut, säger Camilla Sjöström, informationschef på Baxter, en av de två stora leverantörerna av TBE-vaccin i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro