ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fatta Man: Vi är inga manshatare, vi är mansälskare

metro · 8 Aug 2016
Uppdaterad 10 Aug 2016
Svante Tidholm, Fatta Man, som även ingår i programgruppen för Way Out West.

Svante Tidholm, Fatta Man, som även ingår i programgruppen för Way Out West. Foto: Olov Tegby


Under den här veckan lyfter Metro i samarbete med Way Out West sex viktiga frågor om hållbarhet. En ny fråga, en ny debattör – varje dag. I dag skriver Svante Tidholm från Fatta Man om att alla män bör vara del av förändringen av den manlighet som skapar våldtäktsmän.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ska vi komma åt problemen med att många killar och män beter sig så dåligt mot andra och sig själva? Vi vet att 98 procent av de som misstänkts för sexualbrott är män och att det sker kring 100 våldtäkter om dagen, enligt Brås uppskattning. Vi vet att det inte är ett medfött beteende att våldta och förtrycka utan att det är något vi lär oss. Så hur ska vi komma åt de här mansproblemen som får så vidriga konsekvenser?

►LÄS MER: Efter övergreppet: De sa att jag skulle ”tänka på hans familj”

Det handlar om mod. Om att våga stå upp mot de manliga normerna och stereotyperna som format oss och vara förebilder för andra i att gå emot. Men många killar och män har inte lärt sig att ifrågasätta sig själva eller andra män. Det är tvärtom så att det ses som ett omanligt beteende att problematisera manligheten. ”Könsförrädare” som en aggressiv näthatare uttryckte sig i ett mail till Fatta Man.

Men vi är inga könsförrädare. När vi vill att män ska ifrågasätta manligheten handlar det inte om manshat, utan om manskärlek. Att inte vilja se någon skada sig själva eller någon annan är att vilja någon väl. Om vi ska kunna vinna andras förtroende och tillit måste vi visa att vi är redo att se oss själva utifrån, ta kritik, vilja förändras till det bättre!

En av de vanligaste frågorna vi får är hur vi ska åstadkomma förändring av manlighetsnormerna. Vi tror inte det finns något enkelt svar på den frågan. Det finns ingen quick fix. Vi måste se att mäns problem med våld och sexuellt våld är en del av den kultur vi växer upp i och lever i, och att vi måste förändra normer och strukturer djupgående för att nå roten till problemen.

Vi måste vända det manliga grupptrycket från att stå för våld och otrygghet till att stå för trygghet, omsorg och medkänsla. Män måste se att de är känslomässigt kapabla att ta hand om sig själva och andra. Först när vi vågar se oss i spegeln och se våra privilegier och känna oss trygga i att vi inte är perfekta kan vi stötta varandra i att vilja bli bättre.

►LÄS MER: Debatt: Årets naturresurser är redan slut – snart har vi ingenstans att bo

Förändringen kan också skapas i sammanhang där människor känner sig trygga att utmana. Därför har ledare, lärare, chefer och andra ansvariga ett tungt ansvar att driva förändringen framåt.

Ett avgörande första steg är att män börjar prata med varandra. Det öppnar dörren till förändringsarbetet, sen är det bara att köra. Fatta Man släpper därför nu tre enkla upplägg för att hålla samtal om hur vi män fungerar. Det är frågor och diskussionsmaterial som gör det lätt för vem som helst att sätta igång ett samtal. Kolla in vår hemsida detborjarmedmig.nu, sätt av en kvart på din skola eller arbetsplats. Ring en manlig vän eller dra ihop några kompisar för en #killmiddag.

Alla män är inte våldtäktsmän, men alla män har möjlighet att vara del av förändringen av den manlighet som skapar våldtäktsmän!

Svante Tidholm

Fatta Man och projektledare Way Out West Film

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro