ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fattiga bilister krockar oftare

TT · 20 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Vissa grupper i samhället löper större risk att drabbas av trafikolyckor än andra, enligt en ny studie.Därmed tonas slumpen vid olyckor ner.

- Jag trodde nog personligen när vi påbörjade studien att det var betydligt mer slump i trafikolyckor, att de drabbade i stort sett vem som helst, säger Maria Melkersson, statistikchef vid Statens institut för kommunikationsanalys (Sika).

Men studien visade att de olycksdrabbade skilde sig från kontrollgruppen. De visade sig ha lägre utbildning, lägre inkomst och var, redan flera år innan olyckstillfället, oftare arbetslösa och sjukskrivna än de i kontrollgruppen.

Att högutbildade med högre inkomst i större utsträckning har råd att både äga och köra bil längre sträckor tycktes inte spela någon roll, snarare tvärt om. De råkade inte alls ut för olyckor i samma grad som de sämre bemedlade bilförarna.

Men exakt vad skillnaderna i olycksstatistiken beror på har Sika inget svar på.- Det finns ju en mängd olika faktorer som vi inte kan säga någonting om, exempelvis kvaliteten på de bilar man färdats i, säger Melkersson.

Dessutom har Sika inte haft några uppgifter om alkoholkonsumtion och allmänna hälsotillstånd.

Vad kan en sådan här studie bidra till?- Att man förstår att trafiksäkerhetsarbete är så otroligt mycket mer än att bygga bättre vägar. Det här handlar någonstans i slutänden om hur man beter sig i trafiken och hur man värderar sitt eget och andras liv, säger Melkersson. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro