ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fattiga britter får inte i sig tillräckligt med kalorier – för första gången sedan kriget

Åsa Larsson · 29 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014

Foto: Tim Gainey/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Familyfood-rapport.För första gången sedan andra världskriget har fattiga i Storbritannien inte råd att få i sig tillräckligt med kalorier för att upprätthålla sin kroppsvikt, enligt den brittiska regeringens

Det här tillståndet gäller för miljontals av Storbritanniens fattigaste, en tiondel av befolkningen, skriver tidningen The Independent.

6,4 miljoner britter åt i snitt 1 997 kalorier om dagen förra året, i jämförelse med riktlinjerna på 2 080 kalorierna. Bristen gäller för alla åldersgrupper, skriver tidningen.

– Uppgifterna kom som en total chock för mig. Vad de visar är att för första gången sedan andra världskriget så kan du inte få i dig tillräckligt med kalorier om du är fattig, säger Chris Goodall, prisbelönt författare som specialiserat sig på näringslära.

Enligt undersökningen så får den brittiska befolkningen som helhet i sig fem procent fler kalorier än vad man behöver. Men för den fattigaste gruppen ser det helt annorlunda ut. Enligt hjälporganisationer finns det människor som lever på toast hela veckan.

Professor Liz Dowler, som studerar mat och socialpolitik vid Warwick-universitetet, konstaterar att matintag är svårmätt, men att det ändå är tydligt att "ett avsevärt antal människor går hungriga och lever på en ganska miserabel diet".

– Att människor lider börjar nu visa sig i nationella datainhämtningar och det är ett ganska dåligt tecken, säger hon till tidningen.

Enligt Dowler använder människor som är hungriga sig gärna av tomma kalorier, till exempel chips, men en sådan livsstil kommer över tid att påverka din hälsa negativt.

– I sin extremaste form är undernäring ett stup, men i de flesta fall ser det inteut så. Det är en långsam, plågsam nednötning och kroppslig utarmning, när man gradvis tömmer kroppens förråd och din styrka falnar långt under normaltillståndet. Hyn blir blek, du blir utmattad hela tiden, du känner dig väldigt nedstämd, ofta väldigt depreimerad och det är jobbigt att arbeta. Barn som lever så här kan inte koncentrera sig i skolan, hostar och är förkylda hela tiden och blir konstant sjuka. Det är en ganska negativ tillvaro, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro