ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Fattigdom påverkar kvinnor mer än män"

Metro Riks · 5 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Fattigdom påverkar kvinnor mer än män" metro Utbildning har högsta prioritet för Noerine Kaleeba. Styrelseordföranden för hjälporganisationen Action Aid International, som nu etablerar sig i Sverige, kommer själv från fattiga förhållanden i Uganda. Hon tackar sin pappa ­ "en väldigt unik man" ­ för att hon själv fick gå i skolan och nu kan göra skillnad för dem som har det allra sämst: utvecklingsländernas flickor och kvinnor. Varför är Sverige en viktig plats för Action Aid?

­ Sverige har ett väldigt starkt civilsamhälle och Sveriges regering är väldigt inflytelserik internationellt. Sverige är en nyckelspelare i EU. Jag skäms inte heller för att säga att vi vänder oss till svenska folket. Vi vet att svenskar har en väldigt stark tradition av att ge. De är väldigt generösa. I ert hjälparbete fokuserar ni på kvinnor. Varför?

­ Fattigdom, ohälsa och konflikter påverkar kvinnor mer än män och i de flesta länder som vi jobbar i är tillgången till utbildning väldigt begränsad för kvinnor. Det finns också en väldigt hög grad av våld mot kvinnor. Och de senaste 10­ 15 åren har antalet kvinnor som infekteras med hiv blivit större än antalet män. Vilket är utvecklingsländernas största problem, som du ser det?

­ Det är svårt É Men om jag vann 1 miljard euro i dag så skulle jag investera iutbildning för flickor, så att de när de blir kvinnor kan stå på egna ben. Det finns ett ordspråk som säger: "Utbilda en man och du utbildar en individ. Utbilda en kvinna och du utbildar en hel familj". Men jag skulle också lägga en del pengar på att garantera ett bra styre, demokrati. Vad driver dig?

­ Min man dog i aids 1987, vilket orsakade mig mycket smärta. Jag är mor till fyra döttrar och vi blev väldigt stigmatiserade. Men sedan var jag med och startade Taso, The Aids Supporting Organisation, i Uganda. Jag blev övertygad om att om man reser sig och vänder sig mot diskriminering så kan man göra skillnad, och det driver mig att fortsätta. Det andra är att jag vill vara en bra förebild för mina flickor. Är det viktigt att ha ett afrikanskt ansikte för den här typen av organisation?

­ Det är viktigt inte bara att ha ansiktet utan även att ha erfarenheten. För att överkomma utvecklingsproblematiken måste man ha ett ledarskap som förstår vad fattigdom innebär, och jag kommer själv från en väldigt fattig bakgrund i Uganda. Du är själv väldigt välutbildad, hur lyckades du med det?

­ I stammen jag kommer ifrån skulle bara pojkarna gå i skolan, men min pappa sa alltid att om ett barn vill gå i skolan så spelar det ingen roll om det är en pojke eller en flicka. Jag arbetade hårt och fick ett stipendium till gymnasiet. Jag sa hela tiden till mig själv att jag måste ta mig ur den här fattigdomen, jag måste ta mig ifrån min by. Och det gjorde jag.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro