ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Favorittippat Sverige spelar premiär – allt du behöver veta om handbolls-VM

Filip Häggberg · 10 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jan 2019
Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson har förstärkt en redan meriterad svensk trupp i handbolls-VM.

Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson har förstärkt en redan meriterad svensk trupp i handbolls-VM. Foto: Mikael Fritzon/TT


Äntligen är det dags. På fredagen spelar Sverige sin första match i handbolls-VM mot Egypten i ett första steg i kampen om medaljerna. Det här behöver du veta om turneringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Var spelas VM?

I Danmark och Tyskland, på arenor i Köpenhamn, Herning, Berlin, München och Köln. Sverige spelar samtliga gruppspelsmatcher i Köpenhamn.

När spelar Sverige i handbolls-VM?

Sverige ingår i grupp D tillsammans med Egypten, Argentina, Angola, Qatar och Ungern. VM-premiären mot Egypten har matchstart 20.30 på fredagskvällen 11 januari. Sen väntar Argentina (söndag), Angola (måndag), Qatar (onsdag) och Ungern (torsdag), samtliga med start 20.30.

Gruppen är förmodligen VM:s svagaste och Sverige är favoriter i varje match. Qatar och framför allt Ungern är de svåraste motståndarna.

Hur fungerar handbolls-VM?

I de tre senaste världsmästerskapen har slutspelet dragit igång direkt efter gruppspelet. Men nu är det gamla upplägget, som också används i EM, tillbaka.

• Till en början finns fyra grupper (A–D) med sex lag i varje grupp. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till ett nytt gruppspel – huvudrundan. Dit tar lagen med sig poäng från inbördes möten med övriga lag som går vidare.

• Huvudrundan, som spelas mellan den 19 och 23 januari, består av två grupper med sex lag i varje – de tre bästa lagen i grupp A respektive B bildar en grupp medan de tre bästa i grupp C och D bildar den andra.

• De två bästa lagen i båda sexlagsgrupper kvalificerar sig för semifinal.

• Om Sverige tar sig vidare från gruppspelet väntar spel i Herning under huvudrundan. Semifinalerna spelas i Hamburg och finalen i Herning.

Mittsexan Andreas Nilsson missade EM i fjol av privata skäl. Men nu ska han spela handbolls-VM för Sverige.
Mittsexan Andreas Nilsson missade EM i fjol av privata skäl. Men nu ska han spela handbolls-VM för Sverige.Foto: Adam Ihse/TT

Hur är läget i svenska truppen?

Lite halvkrassligt. Försvarsgeneralen och mittsexan Jesper Nielsen hade på torsdagseftermiddagen inte tränat handboll på en vecka – och missade båda genrepen mot Ryssland i helgen – på grund av en känning i ljumsken. Enligt uppgifter till Sportbladet missar Nielsen de två första gruppspelsmatcherna.

I övrigt har vänstersexan Hampus Wanne varit febersjuk och missat flera träningar medan Kim Ekdahl du Rietz klev av genrepet mot Ryssland med en skada i mellanfoten. ”EDR” har dock kunnat träna med laget igen.

Sveriges matcher i tv?

Nordic Entertainment Group, NENT, har tv-rättigheterna till VM-turneringen. Matcherna visas i TV3, TV10 och på Viaplay. Samtliga av Sveriges gruppspelsmatcher visas i TV3.

Handbolls-VM: Start- och slutdatum

VM inleds torsdagen den 10 januari, då värdnationerna Tyskland och Danmark spelar sina premiärer mot Korea respektive Chile, och avslutas med bronsmatch och final den 27 januari.

Vad kan Sverige göra för resultat i VM?

Det här är ett svenskt landslag på uppgång. Med EM-silvret i fjol i bakhuvudet – samtidigt som truppen förstärkts med Kim Andersson, Kim Ekdahl du Rietz och Andreas Nilsson – är Sverige en av medaljkandidaterna.

Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien, Kroatien och Norge är lagen som Sverige väntas slåss med om topplaceringarna.

pil
Sveriges trupp till handbolls-VM

Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Thobias Thulin.

Vänstersex: Hampus Wanne, Jerry Tollbring.

Mittsex: Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Max Darj.

Högersex: Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson.

Vänsternio: Kim Ekdahl du Rietz, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Linus Arnesson.

Högernio: Kim Andersson, Albin Lagergren.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro