ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fazer: Därför tar vi 572 kronor om dagen för mat till flyktingar

Aron Andersson · 11 Dec 2015
Uppdaterad 11 Dec 2015
På asylboendet Trängslet i Dalarna har Migrationsverket avtal med Fazer om maten som kostar 240 000 kronor om dygnet. Bilden är tagen på ett norskt asylboende.

På asylboendet Trängslet i Dalarna har Migrationsverket avtal med Fazer om maten som kostar 240 000 kronor om dygnet. Bilden är tagen på ett norskt asylboende. Foto: TT


På asylboendet Trängslet i Dalarna betalar Migrationsverket 240 000 kronor per dygn för maten. Fazer som levererar tar alltså 572 kronor betalt per dygn och flykting. Vi förstår att det låter som en hög summa”.

klar

Artikellänk är kopierad

Migrationsverket har för tillfället ett matavtal med Fazer för asylboendet Trängslet i Dalarna. Vid årsskiftet går avtalet ut, och Migrationsverket har inte för avsikt att förlänga det i nuvarande form. 

572 kronor per dygn och flykting betalar Migrationsverket i dag, enligt Dalarnas Tidningar. Långt över myndighetens kostnadstak på 150 kronor.

– Det är inte ens nära vad som kan anses vara rimligt. Vi är beredda att ta en diskussion, eftersom det ligger en bit ut på landet finns det faktorer som kan spela in. Men vår bedömning är att vi inte ens är nära en rimlig nivå, säger Björn Andrén, upphandlingsstrateg på Migrationsverket.

►LÄS MER: Migrationsverket bryter rekorddyrt matavtal för asylboende

I tidigare artiklar har det stått att Migrationsverket bryter avtalet med Fazer. Men det har hela tiden varit ett korttidskontrakt som löper ut vid årsskiftet. Det kontraktet tänker Migrationsverket inte förlänga.

– Vi kommer att ta förnyad kontakt med leverantören för att se om vi kan förhandla fram en rimlig nivå. Men på den här nivån kan det inte fortsätta. Det är en orimlig situation som inte kan fortsätta, säger Björn Andrén.

Fazer säger att priset är så högt på grund av att det är mer kostnader än maten som ingår.

– Vi förstår att det låter som en hög summa, och det är en hög summa om man jämför. Men det är inte bara mat inkluderat, utan många andra kostnader, som hyra och personal. Vi måste ha hög bemanning eftersom det är ett transitboende dit det ska kunna komma mycket människor med kort varsel, säger Sofia Liljefors Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer.

– Prissättningen är utifrån Migrationsverkets krav i det specifika fallet.

Men Björn Andrén på Migrationsverket håller inte med.

– Nää, det förstår jag inte vad de syftar på, säger han till Metro och poängterar att kostnader utöver mat även finns hos andra leverantörer

– Det har alla andra leverantörer. Det är inget unikt enligt min bedömning. Så det sker i många andra fall också.

►LÄS MER: Mustafa flydde till Sverige – efter en månad lyckades han få praktikplats

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro