ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FBI sköt ihjäl kidnappare i vildmarksstuga

Åsa Larsson · 11 Aug 2013
Uppdaterad 11 Aug 2013
Poliser landar på Cascade-flygplatsen i Idaho på lördagen. Hundratals poliser och FBI-agenter deltog i fritagningsaktionen.

Poliser landar på Cascade-flygplatsen i Idaho på lördagen. Hundratals poliser och FBI-agenter deltog i fritagningsaktionen. Foto: AP Photo/The Idaho Statesman, Joe Jaszewski


En kidnappare har skjutits ihjäl av federal polis i den amerikanska delstaten Idaho i natt. Den 40-åriga mannen misstänks ha mördat en kvinna och hennes son, för att sedan ta den 16-åriga dottern fången.

klar

Artikellänk är kopierad

Kidnapparens bil hittades i området och var ett av spåren som ledde polisen till stugan utanför Cascade i Idaho.
Kidnapparens bil hittades i området och var ett av spåren som ledde polisen till stugan utanför Cascade i Idaho.Foto: AP Photo/The Idaho Statesman, Joe Jaszewski

Flickan kunde fritas och har förts till sjukhus, enligt tidningen Idaho Statesman.

– Vi kommer att se till att hon får så mycket omsorg som möjligt, fysiskt och psykiskt, sade Andrea Dearden, talesperson för Ada Countys sheriffkontor på en presskonferens.

Mannen sköts ihjäl, något som kommenterades så här av San Diegos sheriff Bill Gore på presskonferensen.

– Så klart att vi gärna hade sett honom ge upp och ställas inför rätta, men så blir det inte.

Förra söndagen hittade polis i Kalifornien de brända resterna av en kvinna i 40-årsåldern och ett barn, som senare identifierades som kvinnans 8-årige son. Kropparna hittades i ett hus på landet, där den nu ihjälskjutne kidnapparen bodde. Den 16-åriga dottern saknades.

Under veckan gjordes flera iakttagelser av mannens bil och till slut stod det klart att han fört sin fånge långt ut i vildmarken. Polisen började leta vid området runt samhället Cascade och bergssjön Morehead Lake efter tips.

Det var en invånare i området som stött på mannen och den tonåriga flickan, men de hade pratat artigt med varandra och verkat som om de skulle ut och campa. Det var först när mannen återvände hem som han insåg att de två han mött på stigen var den efterspanade kidnapparen och offret.

Polisen spanade med flyg över den stuga där man trodde att kidnapparen befann sig, men det var för dimmigt i området. I stället fick poliser och FBI-agenter hoppa fallskärm och ta sig till stugan till fots, en två timmars klättring i den oländiga terrängen.

Utanför stugan väntade polisen tills kidnapparen och flickan var på olika platser och ingrep sedan. Flickan kunde föras i säkerhet. Förövaren sköts till döds och en utredning ska klargöra mer vad som hände, meddelades på dagens presskonferens.

Enligt tidningen LA Times användes i samband med den här jakten för första gången i Kalifornien det så kallade Amber Alert-systemet över mobiltelefoner, ett sätt för polisen att ta allmänheten till hjälp när man söker efter ett kidnappat barn. Det har med framgång använts via tv och radio tidigare – många kidnappade barn har kommit till rätta i Nordamerika med systemets hjälp. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro