ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Federley: Gör det lagligt att köpa sex

Daniel Boman · 8 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Riksdagsledamoten Fredrik Federley (C) vill skrota sesköpslagen och kopplerilagen.

I en motion skriver Federley att "I varje land som bygger på rättsstatens principer måste myndiga människors överenskommelser respekteras".

– Att köpa och sälja sex handlar om ett avtal mellan två människor. Det är inget som staten ska moralisera över och därför tycker jag att det ska vara tillåtet, säger Fredrik Federley till Metro.

Argument som att sexköpslagen kan minska trafficking till Sverige och att sexköp handlar om makt över en annan persons sexualitet och kropp ger han inte mycket för.

– Det finns andra lagar som reglerar slavhandel och trafficking. Sexköpslagen hjälper nog inte till att minska de problemen, det är som att tro att ett tobaksförbud skulle stoppa smugglingen av cigaretter. Det är fel att säga att någon inte har rätt att köpa en annan persons sexualitet, det är upp till vuxna människor själva att avgöra.

I motionen skriver Federley vidare att han tycker det är skrämmande att prostituerade inte hörts i frågan utan att det är välbärgade personers åsikter som ligger till grund för lagstiftningen.

Enligt Federley finns det heller inget forskningsunderlag för dagens lag. Han avslutar sin skrivelse med att säga "Det finns oerhört mycket mer att säga i ärendet men det finns ingen rimlighet i att inte slopa dessa lagstiftningar som inte fyller det tänkta syftet".

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro