ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fejkad mordhistoria spreds på Facebook

Jack Werner · 9 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013
Marcia Karlssons fejkade profil har en bild som egentligen visar Hennie. – När jag blev taggad såg jag att det stod ”vila i frid, älskade vän”, då  blev jag lite orolig för vad min familj ska tro om det, säger Hennie.

Marcia Karlssons fejkade profil har en bild som egentligen visar Hennie. – När jag blev taggad såg jag att det stod ”vila i frid, älskade vän”, då  blev jag lite orolig för vad min familj ska tro om det, säger Hennie.


Som en löpeld spreds en Facebook-post om Marcia Karlsson som blev mördad av sitt ex, en man boende på en flyktingförläggning. Men Marcia Karlsson har aldrig existerat och hela berättelsen är en avancerad bluff.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleines status spreds snabbt och har över 7000 delningar.
Madeleines status spreds snabbt och har över 7000 delningar.
Informationen ska komma från Erik.
Informationen ska komma från Erik.

Kvinnan som tittar tillbaka på mig på bilden är blond och ung, i slutet av 20-årsåldern. Hon har blivit mördad, står det. Marcia Karlsson hette hon. I en serie poster på Facebook har hennes nära väninna berättat den fruktansvärda och rörande historien om hur hon misshandlades till döds av en avundsjuk expojkvän.UPPDATERING: En av de som gick på bluffen var Zenitha, vars dotter mördades i somras

Väninnan heter Madeleine, och så här skriver hon i en Facebook-post som i skrivande stund fått över 5 000 delningar:

”Den 10:e januari 2014 skulle Marcia åka och hämta sina två adoptivbarn. Hennes glädje var enorm. Nu blev det inte så. En man som blivit nobbad av henne sade följande ’får inte jag dig ska ingen annan ha dig heller’. Alltså visste mördaren vad han gjorde den där morgonen för knappt en vecka sedan.”

Madeleine berättar vidare hur Marcia Karlsson, på en parkeringsplats en morgon för bara en vecka sedan, blev nedslagen av expojkvännen och en av hans vänner. Anledningen till att det inte stått något i tidningarna om fallet var för att männen bodde på en flyktingförläggning, skrev Madeleine, och att deras advokat därför satt P för alla skriverier om saken. I en kommentar till posten beskriver hon sina känslor:

”Männen som gjort det här känner jag inget hat till men däremot begär jag att de med omedelbar verkan utlämnas till sitt hemland och där fortsätter utöva sin barbariska och primitiva religion.”

Heta känslor

Bland delningarna posten fått är känslorna tydliga och heta. ”Ska vi tåla sånt här?” skriver en delare. ”Skicka asen i fängelse och sedan ut ur landet för evigt!”, skriver en annan och får medhåll av en tredje som tar i ännu mer: ”ENKEL BILJETT OMGÅENDE (MED TRASIGA KNÄSKÅLAR.....MINST)!!!!!!!!”

Men de är upprörda i onödan. Marcia Karlsson finns inte i folkbokföringen. Bilderna på henne föreställer någon annan. Ingen har blivit misshandlad till döds.

Enligt Madeleine ska mordfallet få sin första ”offentliga förhandling på fredag i Jönköping”, men ingen av domstolarna i Jönköpingsområdet har ett sådant fall registrerat, och det finns inte heller någon polisanmälan om mordet på Marcia hos polisen i Jönköping. ”Inget sedan Nässjömordet i februari i år”, säger polisens presskontakt som också bekräftar att andra ringt och varit oroliga över detta. Dessutom ska TV3-programmet Efterlyst på onsdag ta upp fallet, enligt Madeleine, men det stämmer inte heller säger Wayne Seretis, pressansvarig på Efterlyst.

"Personen lever"

I kommentarsfälten till Madeleines poster har flera påpekat att det finns luckor i historien. Marcia skulle ha blivit allvarligt misshandlad men överlevt, bara för att i princip sekunden efteråt blivit lika mörbultad igen och denna gång dött. Hur orkade hon gå till jobbet i sitt sönderslagna skick efter den första gången?, frågade någon sig. I kommentarsfältet till bilderna på Marcia framträder ett ännu större frågetecken. En kommentator skriver ”Personen på denna bild lever! Jag vet inte vem Marcia är, men det är inte hon på fotot. Detta är polisanmält!”

Nä, kvinnan på bilderna heter i själva verket Hennie. Hon har ingen aning om vem Marcia Karlsson är, eller vad som har hänt henne, och hon har heller aldrig hört talas om Madeleine.

– När jag blev taggad såg jag att det stod ”vila i frid, älskade vän”, då blev jag lite orolig för vad min familj ska tro om det. Sedan läste jag, och det känns ju rätt kränkande att de fortsätter använda min bild, säger hon.

Stal bilder

Bilderna som Marcia använder har Hennies kompis, som vill vara anonym, lagt upp på Facebook, och hon känner igen fler människor på de stulna bilderna.

– Hon har ju snott mina bilder rakt av. Det finns ju en bild på en blond tjej, det är Hennie. Sedan finns det två andra tjejer och en hel grupp människor på bild, och det är också mina kompisar.

Den ensamma källan till alla dessa påståenden är Madeleine, så jag ringer henne för att ta reda på vad som egentligen har hänt. Och det visar sig att hon känner sig lika lurad som alla andra.

– För två år sedan, 2011, hade jag en väldigt stor Facebooksida med över 6000 vänner. Jag lade till alla som lade till mig. Då fick jag en vänförfrågan av Marcia Karlsson, och vi började chatta och vi pratade till och med någon gång i telefon. Vi lärde känna varandra, helt enkelt.

Madeleine hävdar att hon är inblandad i en Facebooksida för singlar, och till den bjöd hon in Marcia som snart berättade att hon hade träffat en man hon var lycklig med. Efter en tid bad Marcia Madeleine lägga till en av hennes vänner på Facebook, en kvinna som heter Patricia. Hon sökte också kärleken, sade Marcia, enligt Madeleine.

Jobbade som tandläkare

– När jag fick kontakt med Patricia berättade hon att Marcia var underbar, och att hon jobbade som tandläkare i Jönköping. Hon hade sett henne personligen, hennes dotter hade gått till kliniken Marcia jobbade på och där skulle hon hjälpa barn av ren välvilja, utan att ta betalt. Min tro på hennes stärktes, säger Madeleine.

Så träffades Madeleine och Patricia. De blev också vänner, delvis genom att båda hade haft god kontakt med Marcia. Och i förra veckan hörde Patricia av sig till Madeleine med hemska nyheter – Marcia hade blivit misshandlad, och dött av skadorna.

– Jag blev helt förtvivlad. Jag var knäckt, hela helgen har jag varit helt förstörd. Sedan skrev en person som heter Erik, som sade sig vara kusin till Marcia, om hennes död och att han var i svår chock på hennes Facebooksida. Jag frågade hur han hade kunna komma in på hennes konto, men då sade han att han var polis och kunde komma åt det på det viset.

Marcia har nyligen blivit vän med denna Erik på Facebook, samma dag som Madeleine skrev att hon skulle ha blivit mördad, faktiskt. Utöver Marcia har Erik inga vänner, och hans Facebookkonto är helt nystartat. Söker man på den bild som Erik använder som profilbild ser man att det är en åtminstone årsgammal amerikansk genrebild som använts i helt olika sammanhang hundratals gånger.

Ingen skriver om fallet

Och det är genom honom som Patricia och Madeleine fått alla nyheter om Marcia, sedan hon blev misshandlad. Det är han som sagt att det var killar från en flyktingförläggning som mördade henne, och att det är därför inga tidningar skriver om fallet.

Jag får ett telefonnummer till Erik, men möts av en standardtelefonssvarare tillhörande operatören Lycamobile. De tillhandahåller kontantkort för billiga internationella telefonsamtal. I övrigt finns inga spår till vem som ligger bakom hans konto.

Madeleine känner sig kränkt över att ha blivit utnyttjad. Hon är engagerad i samhällsdebatten, tycker illa om alla religioner och är inte rädd för att säga det, och det, tror hon, är något som rasister kan utnyttja för att sprida sin propaganda.

– Under två år har jag haft kontakt med henne. Under två år har jag inte haft någon anledning att tro att det inte är hon. Jag känner mig lika lurad som alla andra. Det är min trovärdighet som människa som sätts på spel, så jag känner mig också djupt kränkt, säger hon upprört i telefon.

Samtidigt, sedan jag började skriva detta, har hennes Facebookpost om mordet på Marcia Karlsson gått från 5 000 till över 7 000 delningar.

►LÄS MER: Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan

LÄS MER: Rättsexpert: Flera brott kan ha begåtts

LÄS MER: Expo: Vill skapa negativa attityder mot flyktingar

► LÄS MER: Tio Facebook-lögner som skakat Sverige

►RELATERAT: Vem är Veronika?

►RELATERAT: Professor: Hon lyckas berätta en stark historia

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro