ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fejkvapen – ett dödligt problem för ­polisen

metro · 11 Mar 2012
Uppdaterad 11 Mar 2012

De är ofarliga – men ser exakt likadana ut som riktiga vapen. Vapenattrapperna har blivit ett stort problem för polisen. I USA har polisen av misstag skjutit ihjäl ungdomar som viftat med verklighetstrogna leksakspistoler.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Pettersson och Richard Hultman från polisen förbluffas över likheten mellan deras tjänstepistol och replikan från Teknikmagasinet.
Andreas Pettersson och Richard Hultman från polisen förbluffas över likheten mellan deras tjänstepistol och replikan från Teknikmagasinet.Foto: Klara Leo

– Även på relativt kort håll kan du inte skilja det här från ett riktigt vapen. Och lyder inte personen i fråga och polisen upplever det som en nödvärnssituation har polismannen fullständig rätt att skjuta verkanseld, säger Per Engström, sektionschef på polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen.

Så sent som för drygt en vecka sedan ryckte ett 15-tal poliser ut till Årsta Havsbad i Haninge efter att ett vittne larmat om att tre ungdomar gick runt med en k-pist. Det visade sig dock vara ett leksaksvapen men då var redan hundpatruller, piketstyrkor och förhandlare på plats.

– Jag förstod ganska snabbt att det var tre vanliga grabbar så vi var aldrig nära att dra våra vapen, säger polisassistent Carl-Johan Nilsson som var först på plats.

Skillnaderna mellan de attrapper som säljs i vanliga leksaksaffärer och riktiga vapen är mycket liten. Inte ens erfarna poliser kan se skillnaden på avstånd. 

– På ett par meters håll kan det vara omöjligt att avgöra om det är ett riktigt vapen eller inte, säger Sonny Björk, vapenexpert på länskriminalen i Stockholm.

Attrapperna räknas som luftvapen. Åldersgränsen för inköp är 18 år – men kringgås lätt.

– Vi vet att till och med föräldrar har köpt vapenattrapper till sina barn, säger Per Engström.

Även många kriminella använder vapenattrapper – speciellt vid väpnade rån eftersom det sänker straffskalan betydligt. Används riktiga vapen handlar det om grovt rån. Om gärningsmannen däremot grips med en attrapp rubriceras det oftast som rån, vilket ger betydligt lägre straff. 

I USA har det vid flera tillfällen hänt att barn och ungdomar som viftat med attrapper skjutits ihjäl av polisen.

– Personer som har sådana här vapen utsätter sig själva för en stor fara om de inte agerar på rätt sätt när polisen kommer till platsen, säger Per Engström.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro