ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Feladresserade brev bra affär för staten

Andreas Jelvefors · 28 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Brev som inte hittar rätt adressat eller avsändare är en bra affär för staten. Hundratusentals försändelser väntar just nu på att hamna i rätt händer.

160 000 försändelser med okänd adressat eller avsändare ligger just nu på Post- och telestyrelsens (PTS) enhet för obeställbar post i Kiruna, i väntan på att hamna i rätt händer. Men det mesta hamnar inte i rätt händer. Efter sex månader öppnar myndigheten posten och fattar beslut om vad som ska hända med innehållet. – Kläder och andra saker som kan komma till nytta skänker vi till Röda korset och Lions, så länge det inte är av privat natur. Då kasseras det, säger Sigvard Lindberg, enhetschef.

SÄTTS IN PÅ STATSKONTOT Men födelsedagspengar och andra kontanter som folk skickat utan att det kommit fram till adressaten skänker myndigheten inte till välgörenhetsorganisationer. Drygt 2 miljoner kronor i kontanter har Post- och telestyrelsen sedan 1999 fiskat upp ur brev som hamnat på Kirunaenheten, pengar som sätts in direkt på statens konto. – Vi får dagligen brev med kontanter. Om det är guldföremål lämnar vi in det till en guldhandlare och får vi kontanter sätts det också in på statens konto, säger Sigvard Lindberg. •• Varför låter ni inte även dessa pengar gå till Röda korset och Lions? – När det gäller kläder så bedömer man väl att det är för stora administrationskostnader för att staten ska kunna tillgodogöra sig pengar genom detta. Och därför skänks det bort. I övrigt är det bestämt att oförutsedda inkomster, som exempelvis dessa, ska tillfalla staten. Alternativet hade varit att de skulle tillfalla PTS, men man vill väl inte att vi ska hamna i en situation där vi har ett vinstintresse, säger Sten Selander, chef för postavdelningen på PTS.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro