ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Felix Herngren om nya tv-serien: Jag älskar att grotta ner mig i vardagsproblem”

Natalie Demirian · 6 Nov 2018
Uppdaterad 6 Nov 2018
SVT:s nya tv-serie "Andra åket", med bland andra Sanna Sundqvist och Jakob Setterberg, och regissören Felix Herngren.

SVT:s nya tv-serie "Andra åket", med bland andra Sanna Sundqvist och Jakob Setterberg, och regissören Felix Herngren. Foto: Janne Danielsson/SVT/IBL


Felix Herngren är aktuell med en ny tv-serie – igen. Den här gången med familjerelationskomedin Andra åket” på SVT. – Den har en egen ton över sig, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Felix Herngren, som både regisserar ”Andra åket” och är en av manusförfattarna, berättar att de presenterade serien för SVT under våren 2017. Redan nu, innan det första avsnittet har sänts, är serien klar för en andra säsong.

– Det är otroligt roligt. Vi är redan i full gång med arbetet med den andra säsongen.

”Andra åket” centrerar kring huvudrollen Madde, som är född och uppvuxen i Björkfjället, en liten skidort längst upp i norr, men som sedan länge bott i Stockholm med sin man Peter och sin tonårsdotter. När Maddes mamma, som driver ett hotell i Björkfället, vill gå i pension bestämmer sig Madde och Peter för att ta över hotellet och flytta norrut igen.

– När vi väl hade klart för oss att det skulle utspela sig på en skidort så fastnade vi för Björkliden, som platsen egentligen heter, ganska omgående. Det är otroligt vackert däruppe. Tyvärr är det inspelningstekniskt jobbigt att ta sig dit. Men vi tycker att det var värt det och vi hade alla förutsättningar som vi behövde på plats, säger Felix Herngren,

Han säger att han gillar att resa bort under inspelningsperioder.

– Det blir väldigt koncentrerat arbete och man kan leva med produktionen 24/7 på ett annat sätt än när man spelar in i Stockholm. Jag bodde i min husbil däruppe ihop med min drönare som jag umgicks med på kvällar och nätter.

Den klassiska frågan varje gång du är aktuell med ett nytt projekt – hur skulle du jämföra ”Andra åket” med ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”?

– I nästan alla serier jag gör handlar det mycket om vardagsliv och relationer mellan människor, oavsett om det är en överklassfamilj på Solsidan eller medelklass i Sundbyberg. Jag älskar att grotta ner mig i människors vardagsproblem och spegla människors liv. Där finns det stora likheter. Men i övrigt tycker jag att ”Andra åket” har en egen ton över sig. Jag skulle säga att den är lite roligare än ”Bonusfamiljen” och lite mer dramatisk än ”Solsidan”, så någonstans mittemellan de två om man jämför humorn och dramat.

I ”Andra åket” bryter ni den fjärde väggen när Madde pratar in i kameran direkt till tittarna. Varför valde ni det greppet?

– Vi laborerade med hur vi skulle få fram Maddes personlighet och hur vi skulle berätta historien. Då dök den här idén upp och jag kände att det skulle vara kul att testa på. Det är ju inte ett nytt grepp i filmvärlden, men det är nog ganska ovanligt i komediserier. Det kan både bli roligt, men också ett bra sätt att få fram information på ett effektivt sätt, utan att det känns för konstruerat.

Hur bestämmer du vilka av dina serier som du själv också ska skådespela i?

– Det är kul att vara med ibland, men det är väldigt kul att regissera också! I den här serien var tanken att de flesta skulle vara norrifrån och då hade jag inga tankar på att smuggla in mig själv också. Jag är också i 50-årsåldern och här var tanken att det skulle vara ett par i 35-40-årsåldern. Jag börjar bli gammal nu, snart 52!

Så du kommer inte att dyka upp senare i serien som en sidokaraktär från Stockholm?

– Det vet man aldrig! Det hade kanske varit kul, men det är inget inplanerat i alla fall.

”Andra åket” får premiär söndagen den 11 november klockan 20:00 i SVT och på SVT Play.

pil
”Andra åket”

I rollerna: Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson, Ida Engvoll och Lena T Hansson.

Manusförfattare: Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Sara Marmnäs-Andersson, Niclas Carlsson och Felix Herngren.

Regi: Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren.

Premiär: Söndagen den 11 november klockan 20:00 i SVT och på SVT Play.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro