ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms

Anders Nyman · 24 Jan 2017
Uppdaterad 24 Jan 2017
Efter att Felix Mannerhagens telefonnummer kapades fick han sms från personer som blivit uppringda. Här är några av de sms:en som han fick skickade till sig.

Efter att Felix Mannerhagens telefonnummer kapades fick han sms från personer som blivit uppringda. Här är några av de sms:en som han fick skickade till sig. Foto: Privat


Så kallade Microsoftbedragare försöker komma över dina kortuppgifter och kapa din dator. Nu har de funnit ett effektivt sätt att få folk att svara: De ringer från fejkade svenska mobilnummer. Felix Mannerhagen fick hundratals arga sms och samtal sedan hans mobilnummer började dyka upp i de tilltänkta offrens displayer. "Det är riktigt jäkla illa", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Det började en lördagsmorgon för drygt en vecka sedan. Felix Mannerhagen, 27, snart utexaminerad civilingenjör från Chalmers, fick samtal från folk som undrade varför han ringt dem mitt i natten.– Jag satte mobilen i flygplansläge, och när jag satte på den igen på eftermiddagen hade jag fått över 300 arga sms, berättar han.

När sms-floden fortsatte ringde Felix sin operatör, Tele2, och bad dem spärra abonnemanget för utgående samtal. Men det hjälpte inte. Förklaringen till vad som hänt fick han när sambon fick ett samtal från en man som tagit reda på att hon bodde på samma adress som Felix.

– Han berättade att det ringde bedragare som utgav sig att vara från Microsoft och att det var mitt nummer som visades i displayen.

Mobiloperatörerna kan inte stoppa de falska samtalen: Vi ser allvarligt på saken

På sajter som Vemringde och Missatsamtal är det nu fullt med varningar för Felix mobilnummer, liksom i appen Truecaller.

På måndagsmorgonen fann han ingen annan råd än att ringa Tele2 och skaffa ett nytt nummer. Bara under de 20 minuter det tog att byta nummer kom det 60 samtal till, berättar han.

Sitt gamla mobilnummer hade han haft sedan mellanstadiet, och att tvingas avsluta det känns inte roligt. Han är också arg på Tele2, som inte kunde stoppa bedragarens användande av numret. Den enda kompensation han fick var tre fria månadsavgifter.– Det känns riktigt jäkla illa. Inte nog med att jag har ett ovanligt namn, jag har precis startat firma. Dessutom väntar jag på ett viktigt samtal angående en industridoktorandtjänst till det gamla numret.

Trots att Felix Mannerhagens gamla nummer nu är avslutat fortsätter Microsoftbedragarna att ringa från både det och andra svenskars mobilnummer och hävda att det är fel på de uppringdas datorer.

Cecilia, 41, drabbades av nummerkapning – pekas ut som bedragare på nätet

Polisens nationella bedrägericenter varnade i slutet av december för metoden med kapade svenska telefonnummer.

– De senaste månaderna har antalet tips och anmälningar ökat stort, säger förundersökningsledaren Jan Olsson.

På tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen kan man inget göra utan hänvisar till operatörerna.– Det där faller utanför vårt tillsynsområde, säger pressansvarige Peter Ekstedt.– Det är någon i utlandet som förfalskar numren och svårt för oss i Sverige att göra något.

Här kan du lyssna när reportern Anders Nyman blir uppringd från en bedragare:

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Nyman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro