ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem anledningar att mysa i soffan när det är vintersport på tv

Marcus Leifby · 17 Nov 2016
Uppdaterad 18 Nov 2016
Stina Nilsson är en blivande svensk storstjärna inom längdskidåkningen.

Stina Nilsson är en blivande svensk storstjärna inom längdskidåkningen. Foto: Erje Pedersen/NTB/TT


Ur spår! I dag inleds längdsäsongen med smygpremiären i Bruksvallarna och i helgen öppnar Sveriges television upp Vinterstudion”. Marcus Leifby har trots (eller kanske just därför) alla dopningshärvor och skandaler hittat fem anledningar till att soffa ner sig och följa SVT:s evighetslånga vintersporthelger ännu en säsong.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Stjärnorna Är alla dopade? Troligtvis inte. Bland de vi fortfarande litar på sticker Charlotte Kalla och Stina Nilsson ut. Den sistnämnda tog tre silver på hemma-VM i Falun 2015. I vår är det VM på nytt och Stina är en blivande storstjärna. Sedan har vi förstås norrmannen Petter Northug. En bad guy som, i konkurrensen med sina fuskande och dopade landsmän, framstår som rena tårt­smulan nuförtiden.

2. Dopningshärvan i Norge ​Norges Astma- och allergiförbund, tidigare känt som Norges längdlandslag, är skakat. Martin Johnsrud – Sundby tog astmamedicin trots att han inte har astma, ”glömde” söka dispens och fastnade i ett dopningstest. ­Therese Johaug kletade en salva på sina solbrända läppar trots att salvan innehöll den anabola steroiden ”clostebol”. När ”Vinterstudion” nu vevar i gång sitt maskineri hoppas jag att de skippar de varma plädarna och myspyset och i ­stället tar ett rejält och obekvämt grepp kring frågorna vi fortfarande inte har fått svar på. SVT har resurserna. Gör ­jobbet. Ge oss svar. Mer granskning, mindre gullande.

►LÄS MER: Leifby: Först lite Vasalopp – sedan lite Counterstrike

3. Ljudet av vintersport Jag ska ärligt säga att jag ser långt ifrån allt men många gånger räcker det att slå på teven och låta den stå på i bakgrunden. Ljudet av en skida som skär genom snön, startpipet i en slalomtävling, en kobjällra i Val Gardena. Få tv-ljud gör mig så lugn och trygg och varm om fötterna som vintersportens. En kalops på spisen och allt ordnar sig.

4. Jacob Hård En av få från den gamla stammen som fortfarande är i tjänst. Jag växte upp med Jacob Hård. För mig är hans vinter­sportröst lika klassisk som ”Plex”. Alltid påläst, sällan stollig och han klär alltid skidtävlingarna i en språkdräkt som blir allt mer sällsynt i tider där de flesta vrålar ”MAAAGISKT” överallt och hela tiden. I år gör också Lotta Fahlberg ­debut som längdkommentator. Spännande.

►LÄS MER: Kalla: Hela skidsporten ifrågasätts

5. Reportage I en tv-värld där rättighetskarusellen snurrar allt snabbare, och betalkanalerna blir allt dyrare, har det klassiska reportaget nästan försvunnit. SVT:s evighetslånga vintersportsändningar är ett plåster på såren. Här finns utrymme att skicka Hasse Svens till Jyväskylä, Bert Sundström till en rysk skiddatja och låta Lotta Fahlberg berätta om en pistmaskinist i Schladming i en kvart. Det blir nästan alltid väldigt bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro