ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem anledningar att vara på WOW

Metro · 8 Aug 2012
Uppdaterad 8 Aug 2012

klar

Artikellänk är kopierad

I kväll spelar sångerskan Florence Welch tillsammans med sitt band på Flamingoscenen i Slottskogen
I kväll spelar sångerskan Florence Welch tillsammans med sitt band på Flamingoscenen i Slottskogen

1. Storslagna Florence

För tre år sedan slog Florence and the Machine igenom stort med debutalbumet ”Lungs”. Deras spelning på Way Out West var en stor snackis. En skiva senare återvänder sångerskan Florence Welch med sig sitt band till Slottsskogen. Vad kan festivalbesökarna förvänta sig av konserten i kväll?

Vad har Florence and the Machine gjort sedan sist?De har bland annat knåpat ihop skivan ”Ceremonials” med låtar som ”Shake it out”, ”No light, no light” och ”Spectrum” som släpptes i oktober förra året. Den fick tummen upp av kritikerna och dundrade in direkt på den brittiska albumtopplistans första plats. Florence and the Machine har sedan dess turnerat i USA, Australien och Europa. 

I juli i somras tappade sångerskan Florence Welch rösten och tvingades ställa in två festivalspelningar. Men turligt nog har hon återhämtat sig tillkvällens spelning i Slottsskogen.  – Det här är den största showen vi någonsin åkt runt med. Allt ser väldigt professionellt ut. Jag har gjort det här ett tag nu så det är på tiden, sa Florence Welch till brittiska Chronicle Live i våras. 

Visst kan man räkna med att inspireras av Florence Welch scenkläder?Ja. Sångerskans personliga stil med en förkärlek till långa, dramatiska klänningar har gjort henne till en väl ansedd modeikon. Det är inte för inte som hon agerat musa till både Chanels chefsdesigner

Karl Lagerfeld och har kallats för den ”perfekta Guccitjejen” av Guccis chefdesigner Frida Giannini. Florence Welch är en av de första att få klä sig i det senaste från bland annat Chanel och Alexander McQueen, skriver Vogue. 

Vad har Peter Lindholm, Metros musikredaktör som är på plats på festivalen, för förväntningar på konserten?Han väntar sig en mäktig konsertupplevelse där Florence Welch ”lyfter sitt material ett snäpp till”. – Florence Welch känns som en utpräglad liveartist som är majestätisk på scenen. När jag hörde första plattan ”Lungs” förstod jag inte varför hon lovordades i brittisk press men när jag såg henne live trillade polletten ner, säger Peter Lindholm. 

En gång efterfestade Florence Welch så hårt att hon tappade en tand. Är det troligt att hon ställer till med en lika vild baluns på Way Out West?Nej, inte om hon håller fast vid det hon sa när Metro träffade Florence Welch i februari i år. 

Då hade hon bestämt sig för att dricka mindre när hon är på turné. för att spara sin röst. – Jag vill ha en karriär som P J Harvey eller Björk som fortfarande släpper album och har sina röster, sa hon till Metro. 

Niki and the dove är en av klubbarna  på årets upplaga av Stay out west.
Niki and the dove är en av klubbarna  på årets upplaga av Stay out west.Foto: Annika Aschberg

2. Klubba hela natten lång på Stay out West

När Slottsskogen tystnar klockan 1 på natten blir det desto mer livat på Göteborgs klubbar. Inget Way Out West utan klubbdelen Stay Out West som även i år har bunkrat upp med en rad sevärda bokningar, bland andra Purity Ring, Gnucci, Sandra Mosh, Niki and the Dove, Adam Kanyama, Boy & Bear, Mazzy Star och Sibille Attar.

Klubbschemat drar igång i dag (torsdag) och avslutas tidigt på söndag morgon.  Precis som tidigare år krävs att man är över 18 år och har festivalarmband för att bli insläppt på klubbarna. Med tanke på köerna som brukar ringla sig långa är det smart att vara ute i god tid för att vara säker på att komma in. 

Läs mer om klubbfesterna här.

Foto: Mike Coppola / Getty images

3. Kraftwerk i 3D

Kraftwerk bildades 1970 i Düsseldorf i Tyskland men är lika aktuella i dag. Ralf Hütter och hans elektrovirtuoser gör en av sina sällsynta Sverigespelningar i Slottsskogen. Med sig har de en bombastisk 3D-show som kräver att publiken har på sig 3D-glasögon som delas ut på plats. Det legendariska bandet är näst sist ut i Slottsskogen och spelar klockan 22.20 på Flamingoscenen på lördag.

Damon Albarn i Blur.
Damon Albarn i Blur.

4. Britpoparna på Flamingo i Slottsskogen

De var ett av 90-talets tongivande brittiska popband och har låtar som ”Song 2”, ”Girls & Boys”, ”Country house” och ”Tender” i sin musikkatalog. 

På fredagen, klockan 22.15 intar Blur Flamingoscenen på Way Out West. På söndag spelar de i Hyde Park i London som ett av banden som får äran att avsluta OS. 

Missa inte chansen att se Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James och Dave Rowntree – efter den 12 augusti gapar deras turnékalender tom och det är oklart när eller om den kommer att fyllas på igen. 

5. Filmpremiärer mellan musiken

Way Out West är inte bara musik. För andra året i rad satsar festivalen även på ett ambitiöst filmprogram.  – Vi har försökt få till ett hett program med filmer som känns relevanta. Way Out West är en musikfestival så filmerna måste kunna tävla om folks engagemang, säger journalisten och filmaren Svante Tidholm som är projektledare för Way Out West Film.

Vila konserttrötta fötter genom att slinka in i biomörkret och se premiärvisningar av flera filmer och dokumentärer. Bland annat visas Babak Najafis ”Snabba cash II” för första gången. – Den är ännu svartare än den första filmen och har en politisk underton, säger Svante Tidholm.

Han lyfter också fram Kristina Lindström och Maud Nycanders dokumentär ”Palme” om Olof Palme och Malik Bendjellouls ”Searching for sugarman” som prisats på Sundancefestivalen.

Filmerna visas på Bio Roy, Draken och Hagabion. Alla filmvisningar är gratis och visas endast för personer med festivalpass.  

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro