ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fem bra julbord i Skåne-trakten

Linda Dahl och Lena Ilkjaer · 23 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018

Foto: Pixabay


Julbordssäsongen är över oss och utbudet är som vanligt större än någonsin. Här är några tips på julbord runtomkring Malmö som vi drömmer om att hinna besöka i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Köksbordet/Hörte brygga

Ett julbord vid havet framför en öppen eld med ett glas varm äppelglögg i händerna, vem kan tacka nej till det? Hos Hörte Brygga avnjuter du deras egen tolkning av en julmiddag i form av en avsmakningsmeny. Här är sillen smaksatt med gran eller fläder och ackompanjeras med ett glas sherry. I stället för prinskorvar sätter du tänderna i vildsvinskorv eller en boudin noir. Komplettera med ett vin-, sprit- eller jospaket.

Hörte Hamn, Skivarp

Wanås Restaurant Hotel

Först går du en långpromenad i skulpturparken och njuter av både konst och natursköna omgivningar. När mörkret lagt sig stiger du in i restaurangen belägen i en kulturbyggnad från 1700-talet. I matsalen står en buffé med sill och kallskurna delikatesser uppdukad. ”Varmrätt från det vilda” serveras vid bordet. Ett besök här borde bli både en kulinarisk och kulturell succé.

Hässleholmsvägen, Knislinge

Nordic street food i Lokstallarna

Den som vill uppleva en julig lunch på hjul ska definitivt besöka Nordic street food. Från matvagnsköket serveras nyskapande juliga rätter signerade Pernilla Elmqvist. Varför inte testa julburgare på skånsk gris med krispiga tillbehör och deras hemgjorda äppelsenap på toppen? Även vego och veganskt alternativ finns. Helt klart ett annorlunda och klart prisvärt hjulbord på hjul.

Södra Bulltoftavägen 51, Malmö

SAV

Vi har svårt att tänka oss en mer stämningsfylld plats att äta julmiddag på än framför den öppna brasan hos Sven och Alex i den vita gården i Vindåkra. Så är det heller inget julbord i konventionell mening de erbjuder, utan en femrätters julmeny på nynordiskt manér vilket (tack och lov) hamnar mycket långt från skinka och köttbullar – däremot misstänker vi inslag av ett och annat granskott. En lyxig jul för den som vill unna sig något annorlunda.

Vindåkravägen 3, Tygelsjö

Julefrokost i Köpenhamn

Handen på hjärtat, blir det verkligen jul om man inte har varit på andra sidan sundet och käkat smørrebrød och en och annan æbleskive? Fiffigt nog behöver man inte ens researcha huruvida det serveras julmat dit du har tänkt dig att gå för under december serverar samtliga danska smørrebrødskrogar olika typer av specialiserade julpålägg eller specialkomponerade jultallrikar med anka/flæskesteg, rödkål, grönkål och ”brune” karamelliserade potatisar. Tre ställen med riktigt bra mat är Restaurant Schønnemann (ultraklassiskt), Palægade (modernare åt det lyxiga hållet) och Aamanns 1921 (ekologiskt och hantverksmässigt modernt). Var ute i god tid – bokning är av yttersta vikt i juletid.

Restaurant Schønnemann, Hauser Pl. 16, KöpenhamnRestaurant Palægade, Palægade 8, KöpenhamnAamanns 1921, Niels Hemmingsens gade 19-21, Köpenhamn

Linda Dahl & Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Dahl och Lena Ilkjaer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro