ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem döda efter att ha druckit energidryck

Jenny Sköld · 23 Okt 2012
Uppdaterad 23 Okt 2012
Fem döda efter att ha druckit energidryck

Fem döda efter att ha druckit energidryck


klar

Artikellänk är kopierad

Fem amerikaner kan under de senaste åren ha dött av energidrycken Monster Energy. Nu har mamman till 14-åriga Anais Fournier, som dog förra året, stämt företaget för att det inte lyckats informera om riskerna.

Dottern drack två burkar av drycken när hon var ute med kompisar i ett shoppingcenter nära familjens hem i Maryland. Mängden motsvarar en koffeinhalt som är fem gånger så hög över rekommendationen i USA. Sex dagar senare var hon död, enligt amerikanska medier. 

Anais Fornier dog enligt obduktionen av störningar i hjärtrytmen orsakad av koffeinförgiftning i kombination med ett kärlsjukdom. Hon hade dock inte fått några restriktioner av sin läkare när det gäller koffein.  Dödsfall är ett av fem som rapporterats till amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food And Drug Administration. Där finns även rapporter om en icke dödlig hjärtattack, om magont, kräkningar, darrningar och onormal hjärtrytm i samband med intag av energidrycken. 

Myndigheten har inte kunnat hitta några säkra bevis för att det verkligen är drycken som orsakat dödsfallen och symptomen, men bakom några få noteringar i Food And Drug Administrations databas brukar  det enligt New York Times finnas ett stor mörkertal. I samband med rättegången mot Monster Energy väcks nu krav på hårdare regleringar kring försäljning av energidrycker. 

Monster Energy gör en rad olika varianter av energidrycker med namn som Monster Rehab, Monster Assault och Monster Heavy Metal, som även finns att köpa i svenska butiker. Det finns en varningstext på burkarna om att drycken "inte rekommenderas" till vissa konsumenter, inklusive barn, som är överkänsliga mot koffein. 

Företaget riktar sig till unga  i sin marknadsföring och sponsrar ett antal sportevenemang och idrottsutövare.

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar samtidigt konsumenter att inte använda energidrycker som törstsläckare vid fysisk aktivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro