ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem gånger vi sett UFO:n i Sverige

Aron Andersson · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
En märklig molnformation över Brunna i Upplands Bro under förra året.

En märklig molnformation över Brunna i Upplands Bro under förra året. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Organisationen UFO-Sverige får in cirka 200–250 rapporter från allmänheten varje år, alla undersöks. Per definition behöver ett UFO inte ha något med utomjordingar att göra, även om det är en vanlig missuppfattning. Organisationens ordförande Anders Berglund tror dock på att det finns liv i universum.

– Att UFOs är utomjordiska varelser i rymdskepp är en populärkulturell teori som fått globalt spridning i vår gemensamma fantasi tack vare Hollywood, genom amerikanska film och tv-serier. Det har aldrig någonsin presenteras några bevis som backar upp teorin, säger han.

– Men att det finns liv i universum är nog ganska säkert. Det eftersom universum är så ofantligt stort. Frågan är vad för slags liv som finns därute. Mikroskopiskt eller intelligent. Och var livet i så fall finns. I vår närhet, i solsystemet eller på mycket längre avstånd. Det vet vi inte ännu, säger han.

Här är fem UFO-observationer som Anders Berglund vid UFO-Sverige tycker representerar fenomenet väl:

1987. Okänt föremål brände kvinna. Bispberg, Dalarna

En kvinna i Dalarna rapporterar ett märkligt isblått föremål på tomten som är format som en stor glödlampa. Hon upptäcker det mitt i natten när hon gått upp för att undersöka varför husdjuren är så oroliga. När föremålet försvann sved det till vid kvinnans skulderblad och hennes jumper fick ett fem centimeter långt märke.

Jumpern undersöktes av FOA, Försvarets forskningsanstalt, men inget kunde fastställas kring vad som orsakat märket. Kvinnan hade huvudvärk i flera dagar och kände sig trött och hängig i en lång period efteråt.

1993. Norrtälje. Diskusformat föremål över Yxlan

Tidigt på morgonen i augusti 1993 observerade en kvinna, under en båtfärd med sin familj, ett föremål som rörde sig i räta linjer på himlen. I ungefär en minut rörde sig det gråa, diskusformade, föremålet över himlen innan det försvann i fjärran.

Efteråt hörde kvinnan av sig till flyget, men det enda de kände till var en flyguppvisning i Uppsala. Hon hörde även av sig till FOA, men inget militärt flygplan hade befunnit sig i närheten.

1989. Flygande tefat över Björkvik

Det finns flera observationer av ett UFO i Björkvik varav en inträffade i början av 1989. Det är en mamma och hennes dotter som ser vad som kan beskrivas som ett klassiskt flygande tefat, både på avstånd och på nära håll.

De stannar med sin bil under föremålet och mamman har gett en detaljerad beskrivning om lampor som blinkar i rött, gult och grönt samt en kupol med gula ljus som kvinnan beskriver som fönster.

2003. Mystiskt ljus över Moskojärvi

Två personer hörde ett frasande ljud från sin veranda. De såg snart ett starkt ljus och en av dem lyckades fotografera det med sin mobilkamera. Föremålet hade ringar kring sig och pulserade i vitt och rött.

Att det faktiskt var en flygande farkost  som rört sig området har bekräftats med radarbilder. UFO-Sverige har arbetat utifrån en teori om det varit en helikopter, men har inte kunnat fastställa det.

2004 Holmträsk. Lågt flygande cigarr

En förmiddag i januari observerade ett par ett långsmalt, aluminiumglänsande föremål flygande på låg höjd. Paret uppskattar det till att vara omkring sex meter långt.

Försvaret har utrett händelsen och haft som främsta teori att det rör sig om ett ultralätt flygplan, men paret menar att det saknade cockpit eller fönster. Gåtan förblir olöst.

LÄS MER
Forskarna: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro