ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem kubikmeter popcorn läckte ut i skärgården

Leif Granlind · 15 Apr 2013
Uppdaterad 15 Apr 2013
Bilderna är arkivbilder och har inget med artikelns innehåll att göra.

Bilderna är arkivbilder och har inget med artikelns innehåll att göra. Foto: Scanpix/Genre/Arkiv


Har du sett några popcorn flyta i land i Karlskrona skärgård nyligen? I så fall kommer de från de fem kubikmeter popcorn som vräktes ut i havet nyligen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det handlar om en stor oljesaneringsövning med kustbevakningen från Sverige, Danmark och Tyskland där oljan bytts ut mot det populära biosnackset, skriver Blekinge Läns Tidning. 

Popcornen hämtades i Göteborg och fraktades i stora lådor till Karlskrona, skriver tidningen.

Sedan hälldes massan ut i vattnet för att miljöskyddsfartygen skulle öva på ett så verklighetstroget sätt som möjligt.

– De är inte goda att äta som vanliga popcorn. Mindre olja och inget salt har gjort att de nästan är oätliga. Vi har pratat om att använda något annat att öva med, torv kanske, men det här fungerar bra, säger övningsledaren Pär Bergman på Kustbevakningen till BLT.

En fartygskollision simulerades mellan ett fraktfartyg och en fiskebåt. 700 ton olja, förlåt popcorn, läckte ut. En brand bröt ut på låtsas bland kemikalier i fartygets last. Medan man höll på branden arbetade tyskar, danskar och svenskar med att plocka upp den vita oljan – alltså popcornen.

– Övningen har gått bra. Vi tränade manövrar och bordning, jämte samordning och ledning tillsammans med danskar och tyskar, säger Pär Bergman till BLT.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro