ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem kyrkogårdar i Göteborg värda ett besök

Jesper Lögdahl · 7 Nov 2017
Uppdaterad 7 Nov 2017
I helgen kan man besöka en kyrkogård och hedra de döda.

I helgen kan man besöka en kyrkogård och hedra de döda. Foto: Shutterstock/IBL


Allhelgonahelgen tar vid efter halloweenfirandet i veckan och nu är det tillfälle att hedra nära och kära som gått vidare. Hit kan du gå och minnas och få tid för eftertanke i helgen eller bara titta om du är nyfiken på kyrkogårdar.

klar

Artikellänk är kopierad

Västra kyrkogården, Sannaplan 68.En av de större kyrkogårdarna i staden. Här finns det bland annat en väldigt fin minnesplats för den som vill besöka en sådan och tänka på nära och kära som inte finns med oss längre. Om jag använder greppet kändistätt, om det går att säga så om kyrkogårdar, så vilar här en mängd storheter såsom Björn Afzelius, Ingemar Johansson, Totta Näslund och Freddie Wadling. Gå hit och hedra deras eftermäle.

Östra Kyrkogården, Nobelplatsen 5.Den här gravplatsen är Göteborgs tredje största och här finns det många gamla och vackra gravar och monument. En stor kyrkogård som tar ett tag att strosa runt i En solig dag är det en väldigt rofylld plats.

Stampens kyrkogård, Stampgatan.År 1804 invigdes den här kyrkogården mitt emot Ullevi. Den planlades av stadsarkitekt Carl-Wilhelm Carlberg. Från början avsedd för svenska, men också, tyska medborgare. Mellan 1886 och 1960-talet uppläts inga nya gravar på Stampen.

Nya varvets kyrkogård, Örlogsvägen 6.För den som vill ta en vacker promenad är området kring Nya varvet vackert och lugnt och här finns en liten fin kyrkogård. Från början tillhörde den Karlskrona amiralitetsförsamling, men blev sedermera gravplats reserverad för militärt och civilt anställda vid Nya varvet. Här finns bland annat ett minnesmärke med namn på omkomna från ubåten HMS Ulven, som sprängdes av en mina 1943.

Gamla begravningsplatsen vid Svingeln, Friggagatan 24.Tidigare hette denna gravplats Mosaiska begravningsplatsen. Den är en av Göteborgs två judiska begravningsplatser och invigdes 1793. Här hör vi verkligen historiens vingslag. Det här är en vacker gravplats med ett häftigt kapell i tegel och en kupol på toppen och andra utsmyckningar. Tidigare låg även Begravningsplatsen för fångar i anslutning till denna kyrkogård.

Av Jesper Lögdahl, dj & chefredaktör World in Property

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lögdahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro