ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fem möjliga regeringsalternativ – det här talar för och emot

Linnea Bergman · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
Stefan Löfven och Ulf Kristersson vill båda bli statsminister i en kommande regering. Foto: IBL/TT.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson vill båda bli statsminister i en kommande regering. Foto: IBL/TT.


Valdagen lämnade svenskarna lika förvirrade som innan valet. Vilka som ska bilda regering är högst oklart. Metro har listat några av alternativen, och vad som talar för och emot dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: IBL.
Foto: IBL.

En rödgrön regering (S + MP + V eller bara S + MP)

Det talar för: De rödgröna är vana vid regeringssamarbete från de senaste fyra åren. En regering med MP och S skulle kunna bli möjligt om C och L på något sätt väljer att stödja den. Efter valdagens rösträkning är de rödgröna i nuläget det större blocket, vilket är positivt för ett rödgrönt alternativ.

Det talar emot: En sådan regering får inte egen majoritet och både allianspartierna och Sverigedemokraterna kan rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Stefan Löfven släppte inte in Vänsterpartiet i sin förra regering, vilket kan tyda på att han inte vill göra det denna gång heller.

Foto: TT/IBL.
Foto: TT/IBL.

En alliansregering (M + KD + C + L)

Det talar för: Alliansen styrde landet mellan 2006-2014 och har försökt hålla ihop sedan dess även om det knakat i fogarna. Allianspartierna har sagt att de helst vill regera tillsammans.

Det talar emot: Inte heller den här regeringen får egen majoritet och den riskerar att röstas ner av både de rödgröna och av Sverigedemokraterna. Regeringen kan bli beroende av ett passivt stöd av Sverigedemokraterna, något som både Centerpartiet och Liberalerna sagt att de inte kan acceptera. Även om Alliansens skulle kunna tänka sig att styra med ett passivt stöd av Sverigedemokraterna skulle SD kunna ställa sådana krav att Allianspartierna inte känner att de kan acceptera dem. I nuläget är Alliansens det mindre blocket, men på onsdag vet vi mer om det slutgiltiga valresultatet.

Foto: TT/IBL.
Foto: TT/IBL.

En högerregering (Bara M eller alternativt M +KD)

Det talar för: Det finns krafter inom Moderaterna som förespråkar alternativet med en ensam M-regering, alternativt tillsammans med KD. Riksdagen har en tydlig högermajoritet om man räknar samman allianspartierna och Sverigedemokraterna, vilket en sådan här lösning skulle kunna utnyttja.

Det talar emot: Regeringen skulle behöva stöd från Sverigedemokraterna och det kräver att Centerpartiet och Liberalerna släpper fram regeringen.

Foto: IBL.
Foto: IBL.

Nuvarande regeringen plus L och C (C, L, S och MP)

Det talar för: Partierna skulle kunna enas kring liberala, sociala och gröna värderingar. Stefan Löfven har sagt att han vill bryta blockpolitiken. En sådan här regering skulle kanske kunna ha ett budgetsamarbete med V, även om V inte skulle släppas in i regeringskonstallationen.

Det talar emot: Liberalerna och Centerpartiet kan vara svårflirtade och har tidigare sagt nej till att splittra Alliansen. Regeringen skulle kunna få svårt att samarbeta i en del klassiska höger-vänsterfrågor där de står långt ifrån varandra.

Foto: IBL/TT.
Foto: IBL/TT.

Regering med de två största (S + M)

Det talar för: Socialdemokraterna och Moderaterna har blivit alltmer lika på senare år. Skulle kunna ses som ett stabilt alternativ där de två största partierna väljer att samarbeta för att rädda Sverige i en politiskt osäker situation.

Det talar emot: Oppositionen skulle bli mycket splittrad, och risken finns att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna känns som de enda riktiga oppositionspartierna. Moderaterna och Socialdemokraterna står trots allt långt ifrån varandra i många frågor. Inte heller denna konstellation skulle få egen majoritet utan måste söka stöd utanför regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro