ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem no no:s – enligt Yeh yeh

Mary Örnborg · 20 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Stock Exchange


klar

Artikellänk är kopierad

Att söka jobb är krävande. Tar det tid att få ett jobb sviker självförtroendet förr eller senare. Fem tips – så undviker du fällorna.

– Inställningen till sig själv är kanske den största fällan när man söker jobb efter jobb men inte lyckas få något av dem, säger Ylva Ekdahl, karriärcoach på Yeh yeh consulting.

Ser du dig själv som för gammal, oerfaren eller intalar du dig att det inte finns några jobb i branschen för dig? Med den inställningen kommer du inte att lyckas övertyga en blivande arbetsgivare eller rekryterare du träffar. Dina chanser att få jobbet har med andra ord automatiskt minskat .– Vi är ofta ganska duktiga på att förminska oss själva genom att exempelvis tänka: "Det där kan jag inte" eller "jag har inget att bidra med". Men med den inställningen övertygar man ingen arbetsgivare att man är rätt person för jobbet. Tänk i stället du kan lära­­ dig nya saker och framhäv det du kan bidra med, säger Ylva Ekdahl.

Personer som varit arbetslösa en längre tid kan drabbas av panik och börja hugga på alla jobb som kommer i ens väg. Men enligt Ylva Ekdahl är det ingen bra strategi.– Innan du söker ett jobb bör du fundera om det verkligen är rätt jobb för dig – annars slösar du bara med din egen och andras tid. Är du osäker – ring ett extra samtal och försök ta reda på om ni pratar samma språk och att det verkligen är din kompetens de söker, säger hon.

Här är 5 misstag

Försök att ha en positiv inställning till ditt jobbsökande.

1. Din inställning. Din egen inställning är den största fällan. Se över dina förutfattade meningar, hur kan du inta en så produktiv inställning till ditt jobbsökande som möjligt.

2. Är det rätt jobb för dig? Nätverkande är ett bra sätt att få nys om jobb – men var noga med att inte bara berätta att du söker jobb, utan också vilken slags jobb du söker. Det är inte roligt att sitta på en anställningsintervju och inse att detta är helt fel.

3. Slafsig och opersonlig ansökan. En ansökan med stavfel, dåligt språk och ofräscht utseende ställer inte dig i en bra dager. Chansen att få komma på intervju minskar betydligt.

4. Att se sig som ledig. Arbetssökande är ett jobb. Det tar tid. Oberoende om du söker jobb på heltid eller försöker hitta en ny karriärväg, så måste du vika tid för att jobba med att läsa annonser, dra i ditt nätverk, skriva ansökningar och försöka presentera dig för rätt personer.

5. Att ge upp. Kallas du inte till intervjuer är det lätt att ge upp. Vad kan du göra för att behålla din entusiasm? Vilka i din omgivning peppar dig? Bestäm dig för att inte stämma in i klagokörerna om dåliga tider.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro