ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fem olika sätt att ha bil – vilket passar dig?

Josefin Svenberg · 18 Aug 2018
Uppdaterad 18 Aug 2018
Du behöver inte nödvändigtvis äga en bil för att ha tillgång till en.

Du behöver inte nödvändigtvis äga en bil för att ha tillgång till en. Foto: Unsplash


Du behöver inte nödvändigtvis äga en bil för att ha tillgång till en. Här ställer vi ägarskapet mot fyra alternativa sätt att ha bil, och för att göra jämförelsen har vi tagit hjälp av Carl-Erik Stjernvall på konsumentorganisationen Motormännen.

klar

Artikellänk är kopierad

Äga bil

Som ägare har du ständig tillgång till bilen och kan välja utförande helt efter eget behov och smak, framför allt vid nybilsköp. Inköpet är ofta en stor utgift och med en ny bil får du dessutom räkna med en rejäl värdeminskning som påverkar ekonomin.

”Samtidigt medföljer garantier och högre säkerhet med en ny bil. Med en något äldre bil slipper du värdeminskningen men måste istället ha en buffert för oförutsedda kostnader.”

Privatleasing

Privatleasing innebär att du hyr en bil från en bilfirma under en längre tid, vanligtvis tre år, till en fast månadsavgift där det mesta ingår. Du får alltså tillgång till en ”egen”, ny bil som passar dina behov utan att behöva binda kapital.

”Tänk på att totalsumman under tre år kan bli väldigt hög. Läs också igenom kontraktet noggrant innan du skriver på – avtalen kan vara både ofördelaktiga och svåra att avsluta.”

Bilpool

Som medlem i en bilpool betalar du dels en månadsavgift, dels en kostnad för varje körtillfälle, där allt inklusive drivmedel ingår. När du behöver en bil bokar du en modell som passar ditt behov, men tänk på att viss framförhållning kan behövas då de kan bli fullbokade.

”Att dela bil med andra är miljövänligt eftersom bilens nyttjandegrad ökar. En nackdel med bilpooler är dock att antalet aktörer på marknaden är få.”

Hyra bil

Hos hyrbilsfirmorna kan du hyra bil i allt från ett par timmar till flera månader, vilket kan passa bra vid plötsliga behov.

”En fördel är att allt utom drivmedel brukar ingå i hyran. Men det är dyrt – om du hyr bil frekvent kommer du snabbt upp i samma kostnad som ett ägande.”

För en längre, milintensiv semesterresa kan långtidshyra vara fördelaktigt. Glöm bara inte att kontrollera försäkringen om du ska utomlands!

Privat bildelning

Behöver du bara bil ibland? Då kan det vara både gratis och smidigt att låna en bil av en kompis eller släkting. Andra alternativ är att samäga eller samåka. Kom bara ihåg att vissa försäkringar inte gäller förare under 25 år, och att bilens försäkring kan förfalla om man tar betalt för utlåningen.

”Det finns digitala tjänster som ska underlätta biluthyrning mellan privatpersoner, men läs villkoren noggrant – även om det står att försäkring ingår så kan flera vanliga villkor ha utelämnats.”

Foto: Motormännen / pressbild

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro