ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem personer du ska smöra för på kontoret

Tomas Lundin · 9 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen vill bli känd som kontorets smilfink, därför kan det vara bra att koncentrera ditt smicker där det gör mest nytta. Karriärbloggen The Work Buzz har listat fem personer som det lönar sig att göra sig vän med på kontoret.

En listig räv kan vara bra att känna.
En listig räv kan vara bra att känna.Foto: Scanpix

1. Räven

Mannen eller kvinnan som kommer ihåg när vd:n var praktikant sitter på mycket outtalad makt. Den här personen är bra att känna när du vill vill veta när det är dags för lönepåslag, eller förstå företagets grundvärderingar.

Receptionen på Google.
Receptionen på Google.Foto: Scanpix

2. Receptionisten

Trots att han eller hon inte har högst status på kontoret sitter receptionisten på unik information och skvaller – till exempel om vilka medarbetare som ofta smiter hem förtid. Ofta har receptionisten också ansvar för bokande av möteslokaler och catering, bli kompis så kanske ditt sista minuten-möte flyter på bättre.

Bli vän med postansvarige – se till att dina brev hamnar där de ska.
Bli vän med postansvarige – se till att dina brev hamnar där de ska.Foto: Scanpix

3. Postansvarige

Om du väntar på ett viktigt brev eller vill slippa bära lådvis med trycksaker från postrummet är det bra att ha en bra relation med företagets postansvarige. Precis som receptionisten kan den postansvarige även ha andra ansvarsområden, till exempel för beställande av material.

Chefens chef kan ha viktiga karriärtips.
Chefens chef kan ha viktiga karriärtips.Foto: Stock.xchg

4. Chefens chef

Att bli kompis med den som är din chefs chef har många fördelar. En är att du kan lära dig vilken karriärväg personen tagit för att komma så högt upp inom företaget. En annan är att du får möjlighet att påverka beslut som har tagits över ditt huvud, av din närmaste chef.

Kronprinsessan Victoria är en flitig praktikant. Här på Försvarsdepartementet.
Kronprinsessan Victoria är en flitig praktikant. Här på Försvarsdepartementet.Foto: Scanpix

5. Praktikanten

Praktikantens viktigaste lön kallas erfarenhet, därför tar han eller hon ofta tacksamt emot arbetsuppgifter från flera personer. Om du ligger väl till är chansen att just dina uppgifter ska prioriteras. Är praktikanten duktig är chansen dessutom stor att den snart är din kollega – eller till och med chef. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro