ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem platser du vill se – innan det är för sent

Ricki-Rebecka Petrini · 12 Jan 2017
Uppdaterad 23 Feb 2017

Vad har Venedig och Maldiverna gemensamt? Båda platserna kommer inom en överskådlig framtid att befinna sig under vatten. I ett annat hörn av världen håller århundraden av dynastiers forna glans på att försvinna i dimman av luftföroreningar. Vi vet ju redan att våra koldioxidutsläpp får ödesdigra konsekvenser. Men har verkligen polletten trillat ner? Om vi ska förändra våra vardagliga val kan därför nästa resa faktiskt hjälpa till att öppna våra ögon.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Venedig – Framtidens Atlantis

Foto: IBL

Stadens verkliga charm är faktiskt också dess verkliga hot. Samtidigt som den sjunker med ca 2 millimeter per år, höjs också vattennivån i samma takt. Den som gör matematiken kan enkelt räkna ut att detta är en flyktig skönhet med ett bästföredatum skrämmande nära i tiden. Lägg därtill ett reellt hot med stigande havsnivåer.Under 1900-talet sjönk Venedig med 23 centimeter. Varje år drabbas invånarna dessutom av 4-5 större översvämningar. Inte övertygad än? Venedig är byggd på ruttnande pålar som faktiskt sjunker i lagunen och utanför kusten stiger Adriatiska havet.Här i en av Europas främsta semesterregioner får du mest valuta för pengarna under lågsäsong. Besök Venedig sen vår eller tidig höst, då är temperaturen behagligare och folkmassorna inte fullt lika påtagliga. Vem vet, vi kanske är några av de sista generationerna som faktiskt får uppleva staden ovan vattenytan.

Så tar du dig hit:En vanlig missuppfattning är att det inte går att ta bilen till Venedig, eftersom stan mycket riktigt är bilfri. Det går alldeles utmärkt att anlända hit med bil och då använder man smartast (och mest kostnadseffektivt) det enorma parkeringshuset Tronchetto i stans utkant. Härifrån tar du sedan enkelt båttaxi till ditt hotell. Förbokning på nätet rekommenderas veniceparking.it.

2. Kenya – Giraffernas överlevnad

Foto: IBL

I slutet av 2016 damp nyheten om savannens giraffer ner som en chock. Forskare häpnades över resultaten från nya studier, som visade att giraffer i antal sjunkit med nästan 40% på tre decennier. Bakom den krympande populationen ligger flera skäl; växande samhällen i Afrikas östra och södra delar, åratal av tjuvjakt och en alltjämt pågående konflikt mellan civilisation och vildmark.Ett sätt att bidra till deras överlevnad kan vara att adoptera en giraff genom GCF, Giraffe Conservation Federation, som jobbar hårt för artens överlevnad. Men fortfarande finns det få saker som visar mer engagemang än att själv besöka deras lokala habitat. I Kenyas berömda reservat Maasai Mara har man länge anordnat safari för djurälskande turister. Bakom turistnäringen i dessa naturreservat ligger ett omsorgsfullt arbete med att skydda och rädda de lokala giraffstammarna.

Så tar du dig hit:Jambo Tours är sedan många år Afrikaexperter och anordnar bland annat safariresor till just Kenya.

3. Alaska – Smältande glaciärer

Foto: IBL

När jordens största resurs av sötvatten sakta men säkert håller på att smälta bort, har människor världen över till slut fått ett bildligt bevis nog för att inse att klimatförändringar är verklighet. Det blir inte mer konkret än så här.När jag besökte Holgate-glaciären i Alaska för drygt 2 år sedan häpnades jag över dessa otroliga krafter som redan är i rullning. Vadå framtida hot? Glaciärer smälter i skrivande stund. Och vem hade kunnat ana att klimatförändringar skulle få ett ansikte, ett skådespel så dramatiskt (också vackert) att det nu lockade mig som turist?Fram tills den punkten hade jag aldrig hört talas om begreppet kalvning, ett naturfenomen där stora isblock i slutet av en glaciär släpper från den stora massan, och dimper ner i havet. Det här är Discovery Channel live, ett uppvaknande som ger gåshud mitt under semesterfirandet.Fler borde bevittna detta, inte bara för att det är vackert och mäktigt. Om naturens påminnelser kan få oss människor att vakna upp och agera, så är den här typen av turism kanske den viktigaste formen av resande just nu. Passa på innan det är för sent och låt dina ”Kodak moments” sprida kunskap och skönhet om verkligheten vi lever i.

Så tar du dig hit:För ett riktigt vildmarksäventyr boka en kryssning med Silversea Discoverer. Med små fartyg och Zodiacs (gummibåtar med motor) har du en unik chans att se glaciärer på nära håll.

4. Beijing – Dynastierna bakom smogen

Foto: IBL

1995 besökta jag den kinesiska staden för första gången. Mitt på Himmelska fridens torg hade man då en massiv klocka som räknade ner till den stora dagen då Hongkong åter skulle förenas med Kina. Idag, mer än två decennier senare är det en helt annan klocka som tickar.Så här ser allvarliga är luftföroreningarna i Beijing numera. Senast nu i december utlyste myndigheter en varning, en så kallad ”red alert”, där man uppmanade invånarna att stanna inomhus i 5 dagar på grund av den dåliga luften. Dessutom stängdes alla skolor och hundratals fabriker i regionen på grund av det svåra läget.Med det rådande läget kan man då fråga sig, varför ens besvära sig med att åka hit? Låt mig därför lyfta fram en av Beijings mest legendariska sevärdheter. Intill det storslagna Himmelska fridens torg, breder sig de magnifika och tidigare helt slutna kejsarkvarteren, Förbjudna staden (se bild), ut över hela 72 hektar med sina över 8800 rum och 980 byggnader. Härifrån regerade kejsarna från Ming- och Qing-dynastierna mellan åren 1420-1912, i en helt sluten värld fylld av rikedomar och tjänstefolk. Allt detta kan vi som besökare idag ta del av och mystiken och fascinationen av denna svunna värld går ingen obemärkt förbi.Jag ska också poängtera att luftföroreningarna i Beijing har förbättrats de senaste åren och decembers rekorddåliga halter var en allvarlig påminnelse om Kinas ohållbara beroende av kol.

Så tar du dig hit:Air China har direktflighter mellan Stockholm och Beijing varje vecka. Även SAS erbjuder en direktlinje från Köpenhamn. Sök till exempel via apparna Momondo eller Kayak för bästa priser.

5. Maldiverna – Ett paradis under vatten

Foto: IBL

Lika vacker som denna övärld är ovan vattenytan, är den med sina tusentals rev och fiskarter under. Det är lätt att förblindas av de vykortsperfekta stränderna, vattenvillorna och det behagliga klimatet som är som skapat för semesterfirande med romantisk touche. Inte helt oväntat har Maldiverna ofta omnämnts som den ultimata destinationen på bröllopsresan. Men finns det verkliga hot i paradiset?Som världens lägst belägna land, med en snitt höjd på 1,5 meter över havsytan, är Maldiverna förståeligt nog otroligt utsatta i ett framtida scenario där havsnivån stiger. Även landets högsta punkt, 2,4 meter över havet, är den lägsta högsta punkten av alla länder. Därför har landets regering som mål att bli ett koldioxidneutralt land redan 2019.Oavsett om man i framtiden omnämner Maldiverna som ett svunnet paradis eller inte, bidrar miljöhotet till att aktualisera övärlden än en gång som den mest romantiska platsen på jorden. Flyktighet kan verka lockande men väl här inser man snabbt att dessa 26 atoller är alldeles för värdefulla för att någonsin gå förlorade.

Så tar du dig hit:Numera är det smidigare än någonsin att flyga hit via Dubai eller Doha. Flygtid: ca 13,5 timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro