ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem saker att tänka på när du ska flytta ihop med någon

Emma Österberg · 15 Jan 2017
Uppdaterad 27 Mar 2018
Det finns mycket att ha koll på när man ska bli sambo med någon.

Det finns mycket att ha koll på när man ska bli sambo med någon. Foto: Justin Follis/Unsplash


Att flytta ihop med sin partner kan kännas spännande – och kanske krångligt? För Metros läsare ger juristen Susanne Edebäck, biträdande kontorschef på Familjens jurist i Stockholm, sina bästa råd och tips om vad som gäller vid samboende.

klar

Artikellänk är kopierad

Ni är sambor – inte gifta

Skillnaden juridiskt sett att leva som sambor respektive i äktenskap är rätt stora. När man är sambor är sambolagen tillämplig och när man är gifta är äktenskapsbalken tillämplig. Det är vid den ena partens död respektive vid separation som de avgörande skillnaderna finns.

Två personer som bor ihop har inte samma juridiska skydd som två gifta personer. Reglerna skiljer sig åt vid till exempelbodelning och vid arv. Det finns inte heller någon underhållsskyldighet för sambor och att det är inte självklart att ni som sambor är förmånstagare till varandras livförsäkringar.

– Man kanske har en anledning till att man inte vill gifta sig, men äktenskapet är i grund och botten är en juridisk konstellation. Äktenskapslagstiftningen innehåller ett mycket större skyddsnät, och vill man ärva varandra enligt lag ska man gifta sig.

– Som gifta har ni försörjningsplikt för varandra. Enligt lagtexten ska ni båda efter förmåga bidra till det underhåll som behövs för att era gemensamma och personliga behov ska tillgodoses. Försörjningsplikten gäller inte för sambor.

– Ni kanske inte automatiskt är varandras förmånstagare i liv- och pensionsförsäkringar – kolla för att vara säkra. Olika försäkringar skiljer sig åt beroende på försäkring och försäkringsbolag.

Ha koll på sambolagen

För att ni ska klassas som sambo enligt lagen så ska ni vara två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och som har gemensamt hushåll.För exempelvis två kompisar som bor ihop gäller inte sambolagen.

Enligt Susanne Edebäck vet inte majoriteten av de personer, framförallt yngre, som flyttar ihop vad sambolagen innebär och därmed inte vad som gäller enligt lag när de flyttar ihop och skaffar en gemensam bostad och bohag.

I sambolagen står det att värdet av bostaden ska delas lika vid en separation om bostaden köps för gemensamt boende. Delandet gäller alltså inte om den ena sambon ägde bostaden och möblerna först, och den andra flyttade in.

– Men sådant som bil, båt, sommarstuga, aktier, pensionssparande och bankmedel ligger utanför delandet när man är sambor, det är den som står som ägare som får det, säger Susanne Edebäck.

Ingå ett samboavtal

– Det är viktigt att man går till en jurist och upprättar ett samboavtal. Själva samboavtalet är väldigt kort, men det man gör är att skriva bort sambolagen och istället bestämmer att det är det faktiska ägandet som ska gälla.

Dela på alla utgifter – eller?

Hur gör vi med sparkonto?– Jag skulle aldrig råda ett sambopar att spara pengar i en persons namn, utan i så fall öppna ett gemensamt konto, säger Susanne Edebäck.

Vem har betalat vad?Enligt sambolagen ska den permanenta bostaden och det bohag som sambor har skaffat gemensamt delas lika vid en eventuell separation. När ni skriver ett samboavtal är det i stället det faktiska ägandet som gäller.

Däremot finns det undantag. Om bara den ena parten står som ägare för till exempel fritidsbostad, bil eller aktiesparande är det inget som enligt lag ska delas vid en eventuell separation.

– Om en person exempelvis köper en bil så är det den personen som står som ägare. Egendomen utgör inte en samboegendom. Vill man trots allt äga bilen gemensamt ska man upprätta ett samägandeavtal kring den, säger Susanne Edebäck.

Skriv ett testamente

Vid till exempel ett dödsfall har man som sambo bara rätt till hälften av bohag och bostad som man skaffat tillsammans. Om den avlidna personen inte har några barn går arvet till den avlidnes föräldrar eller syskon.

För att ärva varandra måste man alltså skriva testamenten till förmån för varandra. Finns det däremot barn i samboförhållandet, oavsett om de är gemensamma eller inte, har de alltid rätt att få ut sin laglott direkt när en förälder dör. Med laglott menas den del av barns arvslott som inte kan testamenteras bort och som utgör hälften av arvslotten.

Den efterlevande kan tvingas sälja bostaden för att barnet eller barnen ska kunna få ut sin laglott. Om paret i stället hade varit gifta hade barnet eller barnen i stället fått vänta på arvet tills båda föräldrarna dött.

– Det man behöver förstå är att man inte ärver varandra. Det spelar ingen roll hur länge man varit ihop eller om man har barn tillsammans; det är många som tror att de är skyddade. Har man till exempel gemensamma barn och inte ett testamente ärver barnen allt, säger Susanne Edebäck.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro