ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem saker du inte visste om vatten

Linnea Gustafson · 22 Mar 2017
Uppdaterad 22 Mar 2017
Tillgången till vatten ser olika ut världen över och 91 procent av människorna har tillgång till rent vatten i dag.

Tillgången till vatten ser olika ut världen över och 91 procent av människorna har tillgång till rent vatten i dag. Foto: Rafiq Maqbool/TT


I dag, den 22 mars, är det internationella vattendagen eller Världsvattendagen som den också heter. Världsvattendagen startades redan 1992 av FN:s generalförsamling för att lyfta olika frågor som rör vatten. Årets tema är vatten och spillvatten” och fokuserar på avloppsvatten.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Så många har rent vatten91 % av alla människor på jorden har tillgång till rent vatten enligt FN. Det är två miljarder fler människor som har tillgång till rent vatten nu än 1990. Det globala målet är nu att alla ska ha tillgång till rent dricksvatten år 2030.

2. Svenskar använder 160 liter vatten per person om dagenI USA använder man däremot 570 liter vatten om dagen per person och i Etiopien bara 20 liter, uppger FN.

3. Snart mer plast än fisk i haven13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, varav det mesta är plast.

Enligt en rapport från värgörenhetsorganisationen Ellen Mac Arthur Foundation uppskattas haven bestå av mer plast än fisk år 2050 skriver SVT.

4. Flipflops från Asien ”simmar” till Afrikas kustI Nairobi i Kenya finns företaget Ocean Sole som samlar upp flipflops ur havet som de sedan gör olika hantverk av. Enligt grundaren Julie Church som intervjuats av Sveriges radio är flipflops det vanligaste havsskräpet området efter flaskor.

5. Vad är hårt vatten?Det som gör vattnet hårt är en hög halt av kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Vatten med en hög halt av dessa joner kallas hårt vatten, och vatten med låg halt kallas mjukt vatten. Stockholm till exempel har mjukt vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro