ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem saknade – och ett hål i Tysklands historia

TT · 4 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Upp till fem personer — och oersättliga kulturvärden — befaras ha gått förlorade när stadsarkivet i Köln spektakulärt rasade samman.– Det här är en katastrof, inte bara för staden Köln, utan för historieforskningen i hela Europa, säger en av arkivets tidigare chefer, Eberhard Illner, till tidningen Kölner Stadt-Anzeiger.

Intervjun andas nästan panik.– Köln var under medeltiden Europas största stad norr om Alperna, en handelsstad, kontinuerligt bebodd i 2 000 år. Tänk på hansadokumenten, den franska förvaltningen, handsskriftssamlingarna från Kölns kloster och stift, Albertus Magnus, Tristan och Isolde-handskrifterna — allt Köln bevarat till eftervärlden är fullständigt förintat! Det här är fragila papper som nu har blivit till stoft, säger Illner.Exakt vad som förstördes när arkivbyggnaden rasade samman i tisdags är dock fortfarande oklart. Vissa dokument har redan kunnat bärgas ur oförstörda delar av byggnaden och ska nu inventeras. En stor del av det äldre materialet finns avfotograferat i externa lager, men långt ifrån allt.- Det här är väldigt olyckligt. Bara i Köln hade de lika stora medeltida samlingar som vi har totalt inom hela Riksarkivet, kommenterar Claes Gejrot, huvudredaktör för Svenskt Diplomatarium.Köln-arkivets äldsta dokument var från år 922. Totalt fanns över 65 000 dokument bevarade och en halv miljon fotografier.Det 15-tal personer som befann sig i arkivet innan det rasade hann evakueras i sista stund, sedan knakningar och sprickor varslat om vad som var på väg att ske. På onsdagsförmiddagen befarade polis och räddningsmanskap enligt tyska medier att upp till fem personer som befunnit sig i hus och bilar intill kan ha begravts i raset. Några döda har dock ännu inte påträffats.

Orsaken till raset är oklar, även om händelsen har kopplats till det omdiskuterade tunnelbanebygge som redan länge fått byggnader att skaka i området.

En taleskvinna för projektet sade sig i tysk tv dock inte känna till något arbete för närvarande som skulle kunna ha orsakat raset.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro