ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem skäl att inte fira Sveriges nationaldag

Aron Andersson · 5 Jun 2015
Uppdaterad 6 Jun 2015

Foto: TT


Den 6 juni är Sveriges nationaldag men är det verkligen värt att fira? Intresset är svalt hos de flesta svenskar och det finns en del skäl till varför det ser ut så. Metro listar anledningarna att behandla nationaldagen som vilken dag som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Hela dagen är bara ett påhitt

Norrmännen har all anledning att fira den 17 maj. Då skrev landets grundlag. Även fransmännen kan jubla på sin nationaldag den 14 juli. Då inleddes den franska revolutionen. Den 4 juli blev USA självständigt, och det, om något, är väl ändå värt att smälla raketer för?

Men den 6 juni är ett datum som Sveriges regering bestämde skulle vara nationaldag först 1983.  Tidigare hade det varit ”svenska flaggans dag”. Först 2005 blev det ens en helgdag.

Till skillnad från många andra länders nationaldagar finns det inget alltså ingen naturlig förklaring till varför vi skulle fira den 6 juni. Det är bara något som riksdagen bestämt.

2. Ingen vet vad det är vi firar

Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. 1809 års regeringsform skrevs under av Karl XIII den 6 juni. De nuvarande regeringsformen antogs av riksdagen den 6 juni 1973.

Men vilket av alla tillfällen är det egentligen vi firar?

Och det stannar inte där. När Skansen på slutet av 1800-talet ville dra in mer pengar skapades ett högtidsfirande där de ”fosterländska minnenas högtidsdag” inföll den 6 juni. Skansens grundare Artur Hazelius ska ha valt dagen bland annat tack vare det fina vädret.

Enligt många är det alltså hans förtjänst att vi firar nationaldagen den 6 juni.

Det hela är helt enkelt väldigt luddigt.

3. Den har sabbat en härlig ledighet

När nationaldagen blev helgdag 2005 skulle helgen tas någonstans ifrån. Det blev annandag pingst som fick ryka. Annandag pingst infaller alltid på en måndag, vilket gjorde pingsthelgen till en långhelg.

Nationaldagen kan däremot infalla lite närsomhelst i veckan vilket innebär att det inte alls behöver bli någon skön långhelg. Och på de år som nationaldagen infaller på en lördag eller söndag blir det ingen extra ledighet alls. 

4. Midsommar är mycket bättre

När det kommer till att fira har vi redan ett ypperligt tillfälle i juni: midsommar. Det är den högtid som de flesta förknippar med ett härligt, somrigt, firande. Det var också den dag som många föreslog som nationaldag när en sådan bestämt skulle utses.

5. Det är fånigt att vifta med flaggor

Tidningen The Local menar att svenskarna tycker det är pinsamt att vifta med flaggor på nationaldagen. Samtidigt som det är ett vanligt inslag på exempelvis Eurovision eller stora landskamper i fotboll eller hockey, syns det i mindre utsträckning på nationaldagen.

Enligt tidningen handlar det delvis om att många svenskar förknippar patriotism med högerextrema partier, och därför inte känner sig särskilt bekväma med att ägna en helt dag åt att vifta med flaggan.

En sak att fira

Men visst, nationaldagen är inte helt av ondo. Det finns åtminstone något att fira. Den 6 juni välkomnas nämligen alla nya svenska medborgare.

Medborgarskapsceremonier anordnas av kommuner i hela landet för att fira de som fått svenskt medborgarskap under det gångna året. Faktum är att firandet av nationaldagen är mer populärt bland de som invandrat till Sverige än hos infödda svenskar, enligt en rapport från SOM-institutet i Göteborg, från 2012.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro